Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Експримент: Какво се случва с един откраднат смартфон?

Отговор на този въпрос може да даде мобилното приложение Cerebrus, което позволява проследяване на устройството, на обажданията и съобщенията, както и за правене не снимки и запис на видео и звук. А ето и какво показва един “жив” експеримент, направен с негова помощ.

21 декември 2016
6467 прочитания
10 одобрения
0 неодобрения

Всяка година милиони смартфони по света стават обект на кражба. Сигурно не по-малко са и апаратите, които самите потребители забравят или губят. А когато джаджата попадне в ръцете на други хора, съдбата й става доста предсказуема: в повечето случаи мобилното устройство или бива продавано на някой битпазари или разглобявано и продавано за резервни части. Или поне това са най-популярните варианти за развитие на събитията. Разбира се, известен процент от “загубите” сигурно се връща при собствениците си, но това едва ли се случва особено често.

Stolen Phone

Но какво всъщност се случва с един откраднат смартфон? Това е решил да провери един млад жител на Амстердам, който също станал жертва на смартфонно посегателство. Когато на Антъни ван дер Меер (Anthony van der Meer) му задигнали iPhone апарата и той решил да се възползва от функцията Find my iPhone, установил, че устройството е изключено. А след като то така и не се появило онлайн, на Антъни му станало интересно какво става с откраднатите джаджи и решил сам да проучи този въпрос.

Прочетете още: 9 начина да заключите iPhone или Android устройство, преди да го загубите

За целта той взел друг смартфон, вече с ОС Android и се възползвал от приложението Cerebrus, което дава възможност за проследяване местоположението на устройството, обажданията, съобщенията, както и да се правят снимки и да се записва видео и звук. При това приложението би трябвало да работи дори в случаите, когато настройките на смартфона бъдат върнати до заводските.

Stolen Phone

След това холандецът се заразхождал из града с примамливо стърчащ от джоба на чантата смартфон, докато примамката не била открадната. От този момент Антъни започнал да проследява устройството и разузнал с гореописаните средства съдбата на джаджата, превръщайки целия този експеримент в доста интересно видео, което след това споделил и в Мрежата. Интересното е, че в хода на експеримента младежът успял дори да установи самоличността на крадеца, неговите интереси и дори религиозни възгледи.

Както разказва авторът на сюжета, само в Холандия се регистрират около 300 такива кражби седмично. Може да се предположи, че действителните случаи са много повече, тъй като едва ли всеки информира полицията за кражбите. Но, както сме подчертавали и друг път, самото устройство може да не е толкова важно, колкото съхраняваното в него съдържание. Да не говорим, че получавайки достъп до вашата поща, съобщения, контакти, снимки и друга лична информация, злосторникът може да нанесе и доста по-сериозни вреди …Но стига приказки, нека видим поучителното видео, което дава отговор на поставения по-горе въпрос:


10 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Експримент: Какво се случва с един откраднат смартфон?"    

абонамент за бюлетина