Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Най-малкият радиоприемник в света е с дебелина само два … атома

Това обаче не му пречи да работи при температури до 350 градуса Целзий и да хваща безпроблемно различни радиостанции. Чуйте как звучат те по-долу.

19 декември 2016
4246 прочитания
11 одобрения
0 неодобрения

По принцип дефектите от всякакъв род и характер са крайно нежелателно явление в научните изследвания. На, както е навсякъде, в това правило също има изключения, които в някои случаи водят до открития и изненадващи постижения. Сред най-често използваните “полезни” дефекти е например е т.нар. "азотна празнина" в кристалната решетка на елмаза, която придава на този скъпоценен камък красив розов оттенък.

pink diamonds

Но удивителното е, че на базата на същия този дефект учени от Харвард са създали най-миниатюрния в света работещ радиоприемник. Според официалната информация, този експриментален радиоприемник всъщност представлява елмазен кристал с милиарди на брой от т.нар. nitrogen-vacancy (NV) центрове. Те се използват за получаване на по-силен оптичен сигнал, но според учените решението би трябвало да работи дори само с един азотен атом, а размерът на радиото в такъв случай ще бъде само два атома.

Прочетете още: Киборг-медуза ще помага на хора със сърдечни проблеми

Азотната “ваканция” възниква, когато от кристалната решетка на елмаза се махнат два атома въглерод и на мястото на единия от тях се сложи атом азот. Модифицираната по такъв начин решетка притежава необичайно висока чувствителност към магнитни полета, като може също да излъчва светлина и да служи за преобразуване на оптични сигнали в информация и обратно.

The smallest (diamond) radio in the world

Иначе принципът на работа на NV-базирания радиоприемник е следният: Светлината на зелен лазер възбужда електроните, които циркулират около атома на азота. Под въздействието на електромагнитни вълни атомът излъчва фотони с червен цвят. Тази светлина се улавя от атомарен датчик-фотодиод, след което се обработва, усилва се и се подава към високоговорител, който възпроизвежда звука. Избирането на различните радиостанции, т.е. избирането на различна носеща честота става посредством външен електромагнит, който създава магнитно поле с нужната сила.

Интересна "екстра" е фактът, че този микроскопичен радиоприемник може да работи при доста екстремни условия – тъй като дефектът е вътре в кристала на елмаза, който е изключително здрав материал. По време на изпитанията в Харвард, елмазеният радиоприемник е работил без проблеми при температури от 350 градуса Целзий.  Според учените тази технология може да се намери приложения в изследванията на космоса, под водата и под земната повърхност.

11 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-малкият радиоприемник в света е с дебелина само два … атома"    

абонамент за бюлетина