Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

Името на марката Be quiet! показва, че този производител обръща сериозно внимание на безшумната работа на своите изделия. Затова и решихме да проверим колко тиха може да бъде една РС система, изградена на тяхна база. В следващите редове можете да прочетете всичко за резултата от този проект.

13 декември 2016
7718 прочитания
6 одобрения
3 неодобрения
Страница 1 от 3

Тихата PC система е приоритетна за много потребители.  Обикновено готовите решения в лицето на марковите компютри предоставят на потребителите доста тиха работа, но те не винаги са изградени с компоненти, които са по вкуса (или по джоба) на всеки отделен потребител. В този случай неминуемо на дневен ред се появява необходимостта от самостоятелно сглобяване (асемблиране) на подобна система. Този подход, както всички знаем, определено дава възможност за максимална персонализация на системата, според вкусовете и нуждите на потребителите. 

Имайки предвид всичко това, в тази статия ще опишем опита си в асемблирането на такава тиха PC система, която в случая е на база решенията, предлагани от немската компания be quiet!

От теорията към практиката

Преди да пристъпим към изграждането на тиха PC система, е необходимо все пак да си отговорим на въпроса: „Кои са източниците на шум в една PC система?”.  Отговорът е доста тривиален – всички механично движещи се части. Това са основно вентилаторите, монтирани в шасито и отделните градивни компоненти, както и твърдите дискове. Първите, освен характерният шум от движението на въздушния поток, създават и вибрации. Вторите обикновено създават само вибрации. Така че при подбора на всички компонентите, които са снабдени с принудително охлаждане, трябва доста да се внимава, за да са максимално безшумни. 
Например, за тази цел, дънната платка е по-добре да бъде с изцяло пасивно охлаждане. Добрата новина е, че повечето са именно такива. Графичната карта, по възможност, също е добре да е с пасивно охлаждане, но практиката показва, че такива версии могат да се открият само при най-слабите VGA модели, което в доста от случаите (ако  се търси и 3D производителност) не е приемливо за потребителя. Затова, в зависимост от бюджета (обикновено изграждането на тиха система не е много евтино начинание), трябва да изберем оптималния баланс между цена и тишина. В нашият случай ще ни е значително по-лесно, тъй  като ще изградим система от сравнително висок клас -  не чак top-end, но достатъчно мощна.
След като вече сме набелязали хардуерната платформа – марка и модел  на процесор и дънна платка, обем и размер на оперативната памет, графична карта и дискова подсистема, трябва да помислим в какъв корпус ще поставим този хардуер, с какво ще го захранваме (захранващ блок) и как (с какво), ще охлаждаме процесора и останалите компоненти, така че да получим максимално тиха PC система.
Ние бяхме улеснени от факта, че вече разполагаме с хардуера на една тестова машина, който решихме да използваме за изграждането на това тихо PC.  Процесорът беше Haswell-базиран  Intel Core i7-4770K, който макар и вече стар модел е с достатъчно актуална и за  момента производителност. Съответно дънната платка беше ASRock Fatal1ty Z97 Killer, която е с чипсет Intel Z97 Express. Паметта, с която разполагахме, беше с общ обем от 16 GB – 4 x 4 GB. Графичната карта беше най-новият модел на AMD – Radeon RX480 8GB -, в изпълнение на Sapphire и с референтен дизайн на PCB и охлаждане.

6 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!"    

абонамент за бюлетина