Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Amazon Go – ето как може би ще изглежда магазинът на бъдещето

Няма каси и касиери, няма опашки, няма чакане - просто взимаш, каквото ти трябва, и си тръгваш. Точно това е идеята на Amazon Go – проект с потенциал да промени изцяло начина, по който пазаруваме ... а също и да причини сериозни социални проблеми. Вижте как в следващите редове.

06 декември 2016
4456 прочитания
6 одобрения
3 неодобрения

Щеше да е чудесно, ако можехме да си спестим  чакането и реденото по опашки в супермаркетите, нали? Това е сигурно е минавало през ума на повечето от нас след поредното изтощително и изнервящо пазруване. Е, изглежда е минало през умовете и на някои изобретателни хора от Amazon, които не само са си отправили подобно абстрактно пожелание, но са и намерили начин да го осъществят на практика. Ето го и него:  запознайте се с Amazon Go – технологичен проект с потенциал да промени изцяло начина, по който пазаруваме.

Amazon Go – ето как може би ще изглежда магазинът на бъдещето

Как обаче става това и какво точно представлява Amazon Go? Като за начало, изгледайте краткото видео по-долу, което дава нагледна представа за отговора на този въпрос. От клипчевто става ясно, че в компанията идеята за това решение е възникнала още през 2012 г. Сама по себе си технологията е доволно сложна, но идеята е всичко да изглежда просто от гледна точка на потребителя. И то наистина е таакова, защото се свежбда до това да влезеш в магазина, да вземеш, каквото ти трябва, и да си излезеш...без да минаваш през каси и касиери, без опашки, без чакане.

Прочетете още: Amazon започва да предлага помощ в домакинството

В Amazon наричат тази концепция Just Walk Out Shopping, а реализацията е осъществена посредством най-модерни разраб отки в сферата на изкуствения интелект (AI), машинното зрение, дълбокото обучение (Deep Learning) и, разбира се, мобилните технологии.

Всъщност всичко, което ви е нужно, за да направите покупката си магазин Amazon Go, е специално мобилно приложение, носещо същото име. На входа на мнагазинаа са поставени специални апарати, снабдени със скенери за QR-кодове. Влизайки в помещението, потребителят трябва да задейства приложението Amazon Go и да сканира на апаратите своя персонален идентификатор. Контролът върху това какво клиентът взима и/или връща от/на полиците в супермаркета се осъществява с помощта на споменатите по-горе технологии за машинно зрение и дълбоко обучение, каквито се използват и в безпилотните автомобили. На изхода услугата автоматично сумира цената на покупките, за да установи крайната сума за плащане. А плащането също е съвсем лесно – сумата за покупките просто се удържа автоматично от тази в акаунта на потребителя в Amazon, след което той получава и квитанция за направеното плащане.

В момента Amazon има само един такъв магазин без каси, който поддържа технологията за лесно пазаруване Amazon Go. Той е с площ от 167 кв.м. и е разположен в Сиатъл, където е шаб-квартирата на компанията. В момента магазинът изпълнява ролята на пилотен тестов проект, така че засега в него паазаруват само служители на компанията. Той обаче ще стане достъпен и за обикновени граждани в началото на 2017-а.

Amazon Go – ето как може би ще изглежда магазинът на бъдещето

И това, без съмнение, изглежда доста интересно. Много е възможно именно така да изглеждат интелигентните магазини на бъдещето. Тази технология обаче си има и обратна страна с доста негативни социални измерения. Както отбелязват колегите от Engadget, технологията Amazon Go поставя под заплаха работните места на над 42 млн. американци, работещи в сферата на търговията на дребно. А умножено в глобален мащаб, това число може да достигне и милиардна величина …

6 одобрения
3 неодобрения
КОМЕНТАРИ ОТ  
абонамент за бюлетина