Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Заплатата на висшистите у нас расте, а безработицата сред тях намалява

Това показва новото издание на рейтинговата система на висшите училища, създадено от Sirma Solutions и Институт „Отворено общество“, което отчита цялостно подобряване на реализацията на българските висшисти и определя най-перспективните специалности. Вижте кои са те.

29 ноември 2016
5487 прочитания
4 одобрения
1 неодобрение

Тазгодишната кандидат-студентска кампания може и да е в миналото, но въпросът за избора на подходящо учебно заведение и конкретна специалност винаги е на дневен ред за хората, които се готвят да продължат учебните си занимания в системата ни за висше образование. А едно от нещата, които могат да им помогнат с отговора на този въпрос, без съмнение, е Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България, чието ново, шесто по ред издание беше официално представено миналата седмица от Министерството на образованието и науката (МОН).

Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България

Рейтинговата система, достъпна на български и на английски език,  има за цел да подпомогне информираното взимане на решение на над 50 000 кандидат – студенти годишно при избора им на университет. Тя сравнява учебната среда, качеството на учебния процес, научната дейност, администрацията и редица други показатели в 51 български висши училища. Последният рейтинг показва, че и през тази година водещите сред тях са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет – София и Медицинският университет – София. 

Прочетете още: Над 2600 лв. е средната работна заплата в софтуерния бранш у нас

Сред специалностите най-перспективни по отношение на реализацията и приложението на знанията са „Военно дело“, „Дентална медицина“, „Медицина“ и „Фармация“, показва още информацията от рейтинговата система на ВУЗ-овете у нас. Обратно, най-висока е безработицата сред завършилите „Социални дейности“ (5,5%). Най-високо пък е средното заплащане сред завършилите „Комуникационна и компютърна техника“, „Информатика и компютърни науки“, „Математика“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Проучване и добив на полезни изкопаеми“, „Военно дело“, „Металургия“, „Обществено здраве“, „Фармация“ и „Медицина“.

Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България

Като цяло тазгодишното издание на рейтинговата система отчита цялостно подобряване на реализацията на българските висшисти. Техният среден осигурителен доход е нараснал от 925 лв. през миналата година до 1020 лв. през тази. Делът на безработицата сред висшистите у нас пък е спаднал, достигайки 3,38% през 2016 година.

4 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Образование и Кариера"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Заплатата на висшистите у нас расте, а безработицата сред тях намалява"    

абонамент за бюлетина