Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Пазете се от ImageGate – новия “социален” начин за заразяване с малуер

Както подсказва наименованието, ImageGate е начин за разпространение на вредоносен софтуер посредством изображения. Той подвежда потребителя първо да свали, а след това да види картинката, а потенциално средство за разпространение са най-вече социалните мрежи, включително Facebook и LinkedIn. Вижте как да се предпазите.

28 ноември 2016
6805 прочитания
14 одобрения
1 неодобрение

Създателите на вредоносни програми в интернет стават все по-изобретателни в измислянето на начини за разпространяване на своите произведения, които преодоляват защитните програми и се изплъзват от вниманието дори на бдителните потребители.  Изследователите от компанията Check Point Software Technologies Ltd. Например са открили нов вектор на атаки, който са нарекли ImageGate заради факта, че вгражда малуера в изображения и графични файлове. Според security експертите, хакерите разполагат с метод, който има дава възможност да разпространяват вредоносния код чрез тези заразени изображения в социалните мрежи, включително Facebook и LinkedIn.

ImageGate – нов “социален” начин за разпространение на малуер

Съгласно данните от изследването на специалистите, киберпрестъпниците са измислили нов начин да вграждат кода в image файла и след това да го зареждат на сайтовете на социалните мрежи. Казано по-точно, хакерите използват грешки в конфигурациите на социалните мрежи, за да накарат своите жертви да си свалят заразеното изображение. В резултат на това, веднага щом потребителят кликне на сваления файл, неговото устройство се заразява.

Прочетете още: Когато малуерът атакува…

Методът ImageGate е използван за разпространението на ransomware програмата Locky във Facebook, твърдят още от Check Point. По време на нейната атака всички файлове на персоналното устройство се шифроват автоматично, след което от потребителя се иска да ги “освободи”, като плати откуп. Според оценките на security отрасъла, тази кампания е активна и в момента, така че нови жертви се появяват всеки ден.


Как обаче да се предпазим от ImageGate? Експертите съветват да не отваряме изображения, който браузърът е свалил след клик върху него – в края на краищата, всеки сайт и всяка социална мрежа би трябвало да може да изобразява картинката, без да се налага нейният файл да бъде свалян на компютъра или мобилното устройство. Не бива също така да се отвярят “изображения” с нетипични и необичайни файлови разширения, като например SVG, JS или HTA. Т.е. както обикновено, най-доброто средство за защита е повишеното внимание.

14 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Пазете се от ImageGate – новия “социален” начин за заразяване с малуер"    

абонамент за бюлетина