Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Да направим Windows 10 по свой вкус – съвети и трикове

27 ноември 2016
8170 прочитания
0 коментара
21 одобрения
9 неодобрения
Страница 1 от 2

Независимо какво мислите за Windows 10 като операционна система, по един Windows винаги има какво да се "пипне". Със сигурност има редица елементи, които обожавате в Windows 10, такива които бихте желали да са по-добри, както и такива, които по-добре да не бяха част от ОС-а. В настоящия материал ще обсъдим именно дразнещите елементи, които могат да се коригират.

Няма да обсъждаме виртуалните десктопи, Microsoft Edge, Windows Store или вградените приложения. Повечето потребители не работят с множество десктопи, Edge се използва от 3 - 4% от браузващите, Store-а е наличен дотолкова, че Microsoft да спазват тренда с електронните магазини, а вградените приложения или не се използват, или вероятно вече сте им намерили заместители. С това предвид, нека да започваме...


Прочетете още: 7 неща, които научих, когато сглобявах моето първо PC


Персонализиране

Windows 10 има една страхотна интерфейс настройка, за която трябва да знаете: Dark Mode. Класика при Windows е черният текст върху бял фон, но с последните версии на Windows 10, вече е възможно включването на тъмен режим. Бял текст на тъмен фон можете да имате за всички прозорци свързани с настройки, Microsoft приложенията, включително и Windows Store.

Dark Mode се активира от Settings -> Personalization. В ляво изберете Colors, а сега отдясно скролнете до Dark бутона под "Choose your app mode".

В допълнение, можете да обърнете внимание освен на Colors секцията и на Background.

 


Да "пипнем" Start менюто

Start менюто на Windows 10 е бледа сянка на това от Windows 7. В интерес на истината Start-a изгуби известна функционалност спрямо оригиналната версия на Windows 10 от юли 2015-та. Затова и ако сте сериозни на тема персонализиране, е по-добре да се насочите към софтуер, като Start10 и Classic Shell.


Отвъд основите (като оразмеряване, преименуване, местене на групи и подобни) съществуват няколко интересни настройки на Start менюто, които са доста полезни. "Show more tiles" за пример, прави така, че да се покаже още една колона от плочки, което ще се стори полезно на потребителите с широкоекранни монитори (т.е повечето). "Occasionally show suggestions in Start" всъщност, е скрития начин на Microsoft да поставят реклами в Start менюто. Тази настройка вероятно искате да е изключена. "Choose which folders appear on Start" води до списък с папки, които можете да добавите в най-лявата част на Start (над самия Start бутон). По подразбриане това пространство не се използва практично, затова можете да добавите най-често използваните от вас папки (за пример, Downloads и HomeGroup).


 


Блокиране на принудителните ъпдейти

Според Microsoft, абсолютно задължително е инсталирането на пачовете свързани със сигурността – но и на тези, които нямат връзка със сигурността – щом станат достъпни на т. нар "Patch Tuesday" (това е вторият вторник от всеки месец). Ако на първият вторник от месеца се появят пачове за Office и те трябва да се инсталират. Но и като цяло ъпдейтите, които нямат връзка със сигурността и се появят на произволен ден от месеца, се инсталират. Накратко, един вид Microsoft ни спестяват преглеждането на цял куп ъпдейти и затова ги правят автоматични, принудителни.

Ние обаче, приемаме, че сме разумни и практични потребители. И знаем, че Internet Explorer, Edge и Flash са светата троица на несигурността в Windows 10. И разбира се, голяма част от пачовете са свързани именно с тях. Но винаги е по-добре да се изчака една-две седмици, за да се види дали съответните пачове не отварят повече проблеми, отколкото да решават. Може би някои от вас помнят, че през декември 2014-та, около четвърт от всички ъпдейти пуснати през месеца посредством Automatic Update, активираха орда от проблеми.


И така, искаме да дезактивираме принудителните ъпдейти. Има няколко метода за тази цел, но за съжаление никой от тях не е идеален и ще трябва сами да прецените кой да използвате:


Метод 1 – дезактивиране на Windows Update. В търсачката до Start менюто въведете services.msc, след това от списъка Services (Local) кликнете два пъти на Windows Update и изберете Disabled. Този метод работи, но проблемът е, че различни планирани задачи ще включат Windows Update отново към Automatic. Освен това, ако решите ръчно да пуснете Windows Update, самото действие отново ще включи услугата на Automatic.
Метод 2 – излъжете Windows, че интернет връзката е ограничена. ОС-а знае, че ако интернета не е неограничен, всичко, което го изисква, първо ще иска разрешението ви, за да бъде активирано. Ако връзката ви е Wi-Fi, това е лесно. Просто отидете в настройките на мрежата и задайте връзката, като "Metered". Ако сте на кабел обаче... Според Microsoft не може интернета да е LAN и да е ограничен, затова и няма такава опция в мрежовите настройки. В този случай, ще трябва да се поровим в регистрите на ОС-а. Въведете regedit в търсачката до Start менюто -> вляво намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\DefaultMediaCost.


По подразбиране няма да можете да редактирате DefaultMediaCost и ако опитате ще ви изведе съобщение от рода на "Cannot edit Ethernet: Error writing the value's new contents". Затова кликнете с десен бутон на DefaultMediaCost -> Permissions -> Advanced -> в новоотворения прозорец Advanced Security Settings до Owner, кликнете на Change -> в полето "Enter the object name to select" напишете потребителското си име в Windows или ако имате Microsoft акаунт, поставете имейла, с който сте се регистрирали. След това натиснете Check Name бутона, за да се валидира промяната. Сега се върнете на Permissions прозореца, изберете Users групата и по-долу, до Full Control, дайте отметка на Allow.


Сега вече можете да редактирате DefaultMediaCost. Изберете го и кликнете два пъти на Ethernet вдясно. При Value data вероятно е изписано "1", вие променете стойността на "2". Като стойност "1" означава "неограничена интернет връзка", а "2" е "ограничена интернет връзка".   

 


21 одобрения
9 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Да направим Windows 10 по свой вкус – съвети и трикове"    

абонамент за бюлетина