Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Могат ли машините да се смятат за изобретатели?

Според някои учени признаването на авторски и патентни права на ИИ ще спомогне за развитието на “креативни” компютри и ще подари на човечеството много перспективни идеи.

07 ноември 2016
4795 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Честотата на появата на новините е доста добър индикатор за темповете на развитие на технологиите за изкуствен интелект. А в случая “бързо” е може би твърде слабо определение – ако в един ден, четем, че компютрите са се сдобили с “човешка” памет, която вече могат да използват, за да решават несрещани досега проблеми, на следващия научаваме, да речем, че изкуственият “мозък” IBM Watson се е научил да съставя авторски рецепти. И това дори не е особено чудо, защото на пазара дори има комерсиални продукти, които са създадени от машини. Един от тях е например четката за зъби Oral-B CrossAction с разложени под ъгъл власинки, която разработена от изкуствения интелект на учения Стивън Талер  (Stephen Thaler), наречен Creativity Machine. Какво ли още ще видим от машините в бъдеще?

Могат ли машините да се смятат за изобретатели?

 Тук обаче възникват някои сериозни въпроси, които трябва да намерят отговор скоро? Мгат ли машините да бъдат смятани за изобретатели? На кого трябва да принадлежат патентните права за изобретенията, създадени от изкуствен интелект? Точно такива въпроси задава професор Раян Абът в своя научен труд “I Think, Therefore I Invent: Creative Computers and the Future of Patent Law” (достъпен в PDF формат ето тук), т.е. “Мисля, следователно изобретявам: креативните компютри и бъдещето на патентното право”.

Прочетете още: ИИ: Пътят към изкуствен суперинтелект

Тук е мястото да се отбележи, че историята вече познава случаи, когато патентните ведонства са издавали патенти и са признавали изобретения, предложени от машини, въпреки, че според сегашните законодателства ИИ не може да бъде притежател на права за интелектуална собственост. Абът обаче смята, че този подход е безвъзвратно остарял. И в случая проблемът дори не е в етичната страна на въпроса.

Според възгледите на професора, липсата на съвременен механизъм за патентоване на подобна интелектуална собственост може да попречи на развитието на дейностите в тази сфера и да ограничи изобретателния потенциала на машините. Специалистът отбелязва, че невъзможността за присвояване на авторство на ИИ може да попречи на използването им за комерсиални цели, тъй като може да направи проблемно например привличането на финансиране за по-нататъшно развитие или лицензиране на технологията за други компании. Освен това, липсата на адекватно законодателство може да доведе до укриването на разработени от ИИ идеи или проекти, поради страх от това някой да не ги открадне.

Могат ли машините да се смятат за изобретатели?

По думите на Абът, “Скоро компютрите постоянно ще изобретяват нещо и е възможно в бъдеще да дължим повечето от иновациите си именно на машините”. А според професора, признаването на авторските права на ИИ ще спомогне за развитието на “креативните” компютри и ще подари на човечеството много перспективни идеи.

Разбира се, това е една гледна точка, която сигурно може да бъде оспорена и с поне толкова аргументи. Фактът обаче, че подобни въпроси вече съществуват, говори много както за развитието на съвременните AI технологии, така и за отношението на човечеството към тях …

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Могат ли машините да се смятат за изобретатели?"    

абонамент за бюлетина