“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»нтерактивна цифрова карта ще помага —офи€ да бъде по-УзеленаФ

»нтерактивната √»— карта е най-новата част от платформата sofiagreencapital.org и интегрира портала за ДзелениУ сигнали Keepgreen.bg. “€ дава възможност на всеки гражданин лесно и точно да сигнализира за нередности, свързани с опазването на околната среда в —офи€.

02 ноември 2016
5022 прочитани€
7 одобрени€
0 неодобрени€

—поред един попул€рен анекдот, живеещите в столицата не обичат да ход€т особено в провинци€та, защото са свикнали да виждат това, което дишат … ћасовите преселени€ покрай т.нар. дълги празници обаче показват, че той не е съвсем верен поне по отношение на първата си част …«а съжаление, втората се потвърждава доста често, особено в н€кои райони на столицата. Ќо пък хубавото е, че съвременните технологии ни дават възможност да подобрим дон€къде не особено радостната еко-картина в —офи€.

≈дно от нещата, които могат да помогнат на столичани да се справ€т с екологичните проблеми на града, като обедин€т усили€та си в борбата с нередностите, е нова интерактивна цифрова карта на —офи€. “€ представл€ва геоинформационна (√»—) карта на гграда, върху ко€то с помощта на прецизна локализаци€ могат да се представ€т данни за вс€какви проблеми от екологично естество в столицата.

»нтерактивна цифрова карта ще помага —офи€ да бъде по-“зелена” - KeepGreen

ѕрочетете още: Ќови интерактивни карти улесн€ват изучаването на истори€та

»нтерактивната карта е най-новата част от платформата sofiagreencapital.org и интегрира портала за „зелени“ сигнали Keepgreen.bg.  Ќаречената „«елена сирена“ интерактивна √»— карта дава възможност на всеки гражданин лесно да сигнализира за нередности, свързани с опазването на околната среда в —офи€. “ой може да опише проблема и да посочи точното му местонахождение върху картата, като има и възможност да прикачи снимки, илюстриращи ситуаци€та. ѕорталът позвол€ва активните граждани да организират и „акции“ за справ€не с малки еко-проблеми на местно ниво – например, жителите на даден район могат да се съберат и да почист€т замърсена детска площадка, след като един гражданин инициира почистването и насрочи ден и час.

Ќатрупването на информаци€ за еко-проблемите на столицата в „«елена сирена“ ще направи възможно по-широк кръг граждани на големи€ град да обедин€т усили€та си за справ€не с нередностите, а специалистите от инициативата „—офи€ – зелена столица“ от сво€ страна да предложат ц€лостни мерки за справ€не, стъпвайки на професионална експертиза и познаване на най-добрите световни практики в различните „зелени“ области. ѕо този начин, вместо разрешаване „на парче“ на проблемни ситуации, ще се търси широкомащабно и генерално справ€не с причините, довели до дадени€ казус, см€тат организаторите на инициативата. 

«елена сирена“ н€ма за цел да изземва функциите на отговорните ведомства, които имат съответните правни и административни механизми да вземат мерки при екологични проблеми, подчертават още създателите на онлайн системата. ќсновната задача на платформата е да бъде посредник между широката общественост и институциите, давайки гласност на тревогите на гражданите и предлагайки експертни решени€ за справ€нето с проблемите.

7 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "»нтернет"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»нтерактивна цифрова карта ще помага —офи€ да бъде по-УзеленаФ"    

абонамент за бюлетина