Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Браузърът Chrome за Windows става с 5 до 15% по-бърз

Подобрението се дължи на редица оптимизации в последните версии, известни като Microsoft’s Profile Guided Optimization (PGO). С тяхна помощ Chrome би трябвало да се стартира с близо 17% по-бързо и да отваря табовете с почти 15% по-чевръсто, а уеб страниците – с 6% по-бързо.

01 ноември 2016
6462 прочитания
17 одобрения
5 неодобрения

Бързото развитие на технологиите по принцип навява очакването да работим по-лесно и по-бързо с тях с всеки изминал ден. Но това като че не е в сила за браузърите, чиято производителност нерядко разочарова дори не особено взискателните интернет потребители. Не че за това няма основателни причини, но все пак понякога е досадно. Това обяснява и усилията на разработчиците на Google, които прилагат в последните версии на Chrome  (като се започна с версия 53 за 64-битови системи и с версия 54 за 32-битови) нов вид оптимизации, известни като Microsoft’s Profile Guided Optimization (PGO) и достъпни в средата за разработка Visual Studio.

Браузърът Chrome за Windows става с 5 до 15% по-бърз

Казано най-общо, PGO оптимизациите тестват специално издание на браузъра като изследват внимателно кои от функциите се използват често и кои – по-рядко. След това най-често използваните функционалности се оптимизират за по-висока скорост на работа. За целта например, рядко използваните функции се отделят от често използваните в самия програмен код, така че да не заемат излишно място в кеш-паметта на процесора.

Прочетете още: 3 начина да ускорим Windows 10, без да купуваме нов хардуер

Браузърът Chrome за Windows става с 5 до 15% по-бърз

При това скоростта на по-рядко използваните функции не намалява особено, твърдят разработчиците. Междувременно размерът на изпълняемите файлове се увеличава малко, но с помощта на правилно определени приоритети се постигат следните три важни ефекта:

  • Браузърът се стартира с 16.8% по-бързо
  • Уеб страниците се зареждат с 5.9% по-чевръсто
  • Новите табове се отварят с 14.8% по-бързо

Звучи добре, сега остава наистина да забележим разликата.

17 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Браузърът Chrome за Windows става с 5 до 15% по-бърз"    

абонамент за бюлетина