Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Първи скици на летящото такси на бъдещето Airbus Vahana

Очаква се, че пълноразмерен действащ прототип на летящото такси Airbus Vahana може да бъде пуснат още до края на 2017 г.

25 октомври 2016
5333 прочитания
7 одобрения
1 неодобрение

“Летящите” таксита не са съвсем необичайна гледка по улиците на София, но такива, които могат да летят наистина тепърва ще бъдат създавани. С разработката на такива сериозно се е заело Калифорнийското подразделение на компанията Airbus, което през август разкри някои детайли относно плановете си за пускането на такива машини. Става въпрос за проекта за летящо такси под името Vahana, който тези дни беше илюстриран и с първите публикувани скици. Очаква се, че пълноразмерен действащ прототип може да бъде пуснат още до края на 2017 г.

Airbus Vahana

Според наличната информация, летящото такси ще представлява нещо като дрон с място за един пътник или за товар. Идеята е летящата машина да бъде снабдена с пълноценна система за автономно управление, която ще може самостоятелно да определя разположението на другите обекти в пространството и да избягва стълкновенията с тях.

Прочетете още: Градски транспорт на близкото бъдеще: безпилотни летящи таксита Airbus

Компанията Airbus разработва и по-голямо летящо такси. Апаратът ще се нарича CityAirbus и ще бъде оборудван с хоризонтално разположени, но подвижни витла, които ще му позволяват да каца и излита вертикално. Това такси също ще има автопилот, но през по-голямата част от времето то ще бъде управлявано от човек.

Airbus Vahana

Може би тук е мястото да отбележим, че с разработването на летящи машини от този тип се занимават също Toyota и съоснователят на Google Лари Пейдж. Съществуват и немалко проекти за летящи автомобили в доста напреднал етап, сред най-известните от които са например словашкият AeroMobil, немският Carplane с двоен фюзелаж, както и моделите на американската компания Terrafugia — Transition и TF-X.

7 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първи скици на летящото такси на бъдещето Airbus Vahana"    

абонамент за бюлетина