Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google обмисля отделен механизъм за търсене за мобилните устройства

Засега Google използва единен документен индекс за търсачката си, но в близките няколко месеца компанията ще направи отделен такъв за мобилните устройства, който ще бъде и този с по-висок приоритет, т.е. ще се обновява по-често и по-бързо.

17 октомври 2016
5288 прочитания
3 одобрения
2 неодобрения

В момента търсачката на Google откровено фаворизира уеб сайтовете с “отзивчив” дизайн, които са еднакво подходящи както за разглеждане както през стандартни компютърни системи, така и през мобилни устройства. Скоро обаче интернет гигантът изглежда ще въведе още една линия на разделение стандартни РС/мобилни джаджи. Казано по-точно, през следващите няколко месеца компанията ще внедри отделни механизми за търсене за компютрите и мобилните устройства. Това означава, че при въвеждане на една и съща ключова дума в търсачката на Google, потребителят може да получи различни резултати на РС-то и на смартфона си.

Google mobile search

За целта Google ще индексира мобилните сайтове отделно – идея, която в компанията разглеждат още от миналата година. По-нататък компанията на практика ще използва два индекса за търсене – един за мобилни устройства, и един за настолни компютри. При това мобилният индекс ще бъде с по-висок приоритет , докато настолният ще бъде “по-малко актуален”, отбелязва онлайн изданието Search Engine Land. Тук вероятно става въпрос за честотата и скоростта на обновяване.

Прочетете още: Започна Mobilegeddon! Готови ли сте за него?

Тук е моментът да припомним, че с нарастването на броя на мобилните устройства и увеличаващия се брой търсения от тях Google вече нееднократно предприема стъпки в посока увеличаване на удобството на търсене през смартфони. Пример в това отношение е, както прословутият Mobilegeddon, за който загатнахме в началото, така и проектът Accelerated Mobile Pages, който също стартира официално тези дни.   

3 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google обмисля отделен механизъм за търсене за мобилните устройства"    

абонамент за бюлетина