“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

ќще една крачка към »» - компютърa с УчовешкаФ памет

 ато такъв може да се определи Удиференцируеми€т невронен компютърФ, създаден от компани€та Deep Mind, който може да използва собствена памет, за да запомн€ конкретни факти, а след това да използва натрупаните по такъв начин знани€, за да решава разнообразни задачи. »де€та за него се базира на концепци€та за изкуствена невронна мрежа, имитираща принципите на работа на човешки€ мозък.

14 октомври 2016
4706 прочитани€
7 одобрени€
2 неодобрени€

«а разлика от компютрите, хората могат да трупат знани€ и след това да ги използват за решаването на проблеми, каквито не са срещали до момента. ќсигур€ването на подобно “умение” е една от най-сложните за решаване задачи пред специалистите, които работ€т по създаването на изкуствен интелект. »ли поне така беше досега, защото специалисти от компани€та Deep Mind, закупена от Google през 2014 г. за $400 млн. и специализирана в »» разработките, твърд€т, че са намерили решение. “ова може да се окаже важно постижение, а може би дори истинско откритие, по път€ към създаването на пълноценен изкуствен интелект (»»).

AI computer

ƒали наистина е така ще покаже времето, но е факт, че учените са успели да направ€т компютър, който може да използва собствена памет, за да запомн€ конкретни факти, а след това да използва натрупаните по такъв начин знани€, за да решава разнообразни задачи. ѕо същество това е компютър с “човешка” памет, отбел€зват авторите на изследването публикувано в подробности в научни€ журнал  Nature и малко по-накратко – в официални€ блог на Deep Mind.

ѕрочетете още: »»: ѕът€т към изкуствен суперинтелект

ј постижението наистина е сериозно, понеже се очаква да позволи на бъдещите »» системи на Deep Mind да отговар€т на човешки въпроси, без да заучават предварително всички възможни варианти за отговор. —амата разработка представл€ва нов модел за изграждане на системи за изкуствен интелект. Ќейните създатели са € нарекли недвусмислено “диференцируем невронен компютър” (differentiable neural computer, DNC). ѕо думите на специалистите от Deep Mind, паметта на компютъра може да се запълни например с родословно дърво и карта на лондонското метро, след което системата ще може да отговар€ на сложни въпроси, свързани с всеки от елементите на тези информационни структури.

Deep min's DNC architecture

» по-точно, в случа€ може да се получи конкретен отговор например на въпрос от рода на “јко тръгнем по Ѕонд —трийт, след което минем една спирка в посока центъра, а после още 4 спирки по околовръстната лини€ и две спирки в посока на юбилейната лини€, ко€ ще бъде нашата крайна спирка?” —поред разработчиците от Deep Mind, техни€т DNC ще може да се използва и като навигатор, който да предлага най-оптимални€ маршрут. ѕо аналогичен начин системата може да отговар€ и на въпроси относно роднинските връзки в даден род. ¬прочем доста нагледно об€снение за работата на системата дава и следното видео клипче:

Ќакратко, в основата на иде€та е концепци€та за изкуствена невронна мрежа, имитираща принципите на работа на човешки€ мозък. “акива мрежи могат да се използват при различни сценарии, свързани например с машинно обучение, където компютрите изпълн€ват ззадачи, като, да речем, разпознават изображени€.

7 одобрени€
2 неодобрени€
ќще от рубрика "Ќаука"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"ќще една крачка към »» - компютърa с УчовешкаФ памет"    

абонамент за бюлетина