Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google подарява на света Noto – безплатни шрифтове за 800 езика

Google Noto е огромна open-source фамилия шрифтове, покриваща 110 системи за писане и съдържаща над 110 000 символа, включително всички от Unicode, използвани в 800 езика, които се използват на планетата ни.

10 октомври 2016
5168 прочитания
14 одобрения
0 неодобрения

Google нерядко е нарочвана за “универсалното зло” и е обвинявана в какво ли не, но не може да се отрече, че компанията все пак върши и добри дела. В стремежа си да улесни интернет потреблението, например, и да даде на хората от всички кътчета на планетата по-удобен и прост метод да създават и обменят информация на родните си езици Google е създала Noto – огромно open-source семейство шрифтове, което покрива 110 системи за писане и съдържа над 110 000 символа. В него не е пропуснат и нито един знак от системата Unicode, така че новите шрифтове спокойно могат да се определят ни като “световни”. А най-хубавото е, че са и безплатни.

Google Noto

Проектът, разбира се, има за цел не само да направи добро на хората, но и да направи фирмените ОС Android и ChromeOS по-достъпни. По него Google е работила в продължение на пет години, използвайки също и експертната помощ на най-добрите специалисти в областта на печата и шрифтовете от компаниите Monotype и Adobe.

Прочетете още: Видео на деня: 72-те нови емотикона на стандарта Unicode 9 в 5 минути

Интересната е също историята зад наименованието на проекта. Noto всъщност е съкращение от фразата “No more tofu”, която препраща към борбата на Google с празните символи като белите правоъгълници (“⯐”), които на професионален жаргон се наричат “tofu”, заради приликата с бучките соево сирене. Както сигурно знаете, тези празни символи се появяват, когато в използвания шрифт липсват символи за изобразяване на конкретен езиков знак (буква, йероглиф и т.н.). Шрифтовете Noto имат за цел да елиминират този ефект, като осигурят хармония на текстовете с различни езици/писмености.

Пълният набор от всички безплатни шрифтове и символи с всички стилове и разновидности (включително символи на традиционен китайски, опростен китайски и корейски) формира файл с обем от 472 MB. Ако желаете да си свалите шрифтовете, можете или да си свалите наведнъж всички езикови пакети, или да си изберете нещо конкретно от тях. Всичко, което трябва да направите е да отидете на официалната уеб страница на Noto и да въведете в полето за търсене езикът, който ви трябва.

Както вече споменахме семейството шрифтове е с отворен код и се разпространява с Apache лиценз. Изходните файлове са публикувани в ресурса GitHub, където всеки желаещ може да има достъп до тях.

14 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google подарява на света Noto – безплатни шрифтове за 800 езика"    

абонамент за бюлетина