Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

САЩ пусна най-големия си боен кораб тип Stealth – миноносеца Zumwalt

Ескадреният миноносец от ново поколение Zumwalt напусна производствения док и се отправи към първото си местоназначение, а видео материалите с него моментално се завъртяха по руските медии. Вижте някои от тях по-долу.

13 септември 2016
4022 прочитания
10 одобрения
4 неодобрения

Американските ВВС и ВМС се гордеят особено много с прословутата си технология Stealth, въпреки че тя по принцип не е особено нова, а и вече си има достатъчно много аналози в други армии по света. Чисто новичък обаче е най-големият до момента боен кораб, създаден съгласно тази концепция – ескадреният миноносец от ново поколение DDG-1000 Zumwalt. Преди няколко дни въпросният “есминец” напусна своя производствен док в щата Мейн и се отправи към първото си местоназначение в Сан Диего, където на 15 октомври ще се състои официалната церемония по приемането му в бойните редици на флота на САЩ. Разбира се, този “боен кораб от бъдещето”, моментално стана главен герой и основна тема на обсъждане в редица руски медии. Не че това произведение на военната промишленост и високите технологии не си заслужава отбелязването.

USS DDG-1000 Zumwalt

Ескадрените миноносци от тип Zumwalt са кораби от ново поколение, въоръжени с ракетни установки и предназначени главно за атаки на брегови и наземни цели. Корабът е екипиран също с интегрирано радио-електронно въоръжение и вертикални пускови установки. Бойният съд DDG-1000, който се строи от 2008 г. насам, е първият миноносец от този клас. Корабът е пуснат на вода през 2013 г., а през август миналата година са се състояли първите му изпитания.

Прочетете още: Последните тенденции в лаптоп дизайна

Дължината на кораба е 183 м, а широчината му 24,6 м., твърди още руското медийно “разузнаване”. Миноносецът е снабден с два газотурбинни силови установки Rolls-Royce Marine Trent-30, а екипажът му се състои от 148 души. Скоростта на USS DDG-1000 Zumwalt достига 30 възела (55,56 км/ч), а корпусът, както се вижда и на снимките, е изпълнен изцяло в съответствие с технлогиите и дизайна от тип “Стелт”. Цената на това ново бойно чудовище е $3 млрд. Дано не се налага да го виждаме и в реални бойни действия ...

10 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"САЩ пусна най-големия си боен кораб тип Stealth – миноносеца Zumwalt"    

абонамент за бюлетина