“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»ма 20-50% веро€тност наистина да живеем в ћатрицата?

ѕораз€ващата оценка идва не от кого да е, а от специалистите на Bank of America Merrill Lynch, които изтъкват и три веро€тни сценари€ за бъдещето развитие на човечеството. Ќито един от т€х не звучи особено Ехм Еведро.

12 септември 2016
4851 прочитани€
9 одобрени€
4 неодобрени€

ѕреди години филмът  “ћатрицата” на брат€ ”ашовски поразмърда не само почитателите на специалните ефекти в киното, но и мозъците както на гол€ма част от масовата публика, така и на редица мастити учени и философи, които получиха още н€кой и друг въпрос, над който да си блъскат главите. ј “блъскането” очевидно продължава и досега, ако се съди от неотдавнашно писмо на една от най-големите инвестиционни банки в —јў - Bank of America Merrill Lynch (BALM) до нейните клиенти, в което нейните аналитици изказват едно доста стр€скащо предположение. ѕо мнението на специалистите от финансови€ конгломерат, има 20-50% веро€тност човечеството наистина да живее в ћатрицата или, казано иначе, светът, който възприемаме като “реален”, всъщност да е негова компютърно генерирана имитаци€.

Matrix Effect

“ова свое предположение или, по-точно казано, оценка аналитиците на компани€та подкреп€т с коментари на небезизвестни€ новатор »лон ћъск, на американски€ астрофизик Ќийл ƒе√рас “айсън и на шведски€ философ Ќик Ѕострьом.

ѕрочетете още: Intel Project Alloy или защо VR бъдещето е в УобединенатаФ реалност

“ћного учени, философи и бизнес-лидери см€тат, че съществуват 20-50% веро€тност хората да живе€т във виртуален св€т, моделиран с помощта на компютърни технологии”, се казва във въпросното писмо на BALM, цитирано от изданието Business Insider.

–едно е да се отбележи, че темата за ћатрицата е била обект на сериозен научен интерес и по-рано. ≈дно такова изследване, озаглавено “¬ компютърна симулаци€ ли живеете?”, е публикувано например в журнала The Philosophical Quarterly още през 2003 г. јвторите на въпросното писмо на BALM пък напомн€т, че през април тази година тази тема отново е била обсъждана на специален научен конгрес в американски€ музей на естествената истори€. —ред аргументите в полза на тезата за матрицата се споменават различни неща, като основен акцент се постав€ на приближаването на човечеството до технологи€та за фотореалистично 3D-моделиране с възможност за включване на милиони хора едновременно.

Ќа базата на това аналитиците твърд€т: “ћоже смело да се предположи, че сегашните достижени€ в областта на »» (изкуствени€ интелект), виртуалната реалност и компютърните изчислени€ биха могли да позвол€т на една бъдеща цивилизаци€ да създаде компютърна симулаци€ за своите предци”.

¬същност Bank of America изтъква три веро€тни сценари€ за развитието на човечеството, които по-рано б€ха набел€зани и от Ќик Ѕостром. ѕърви€т предвижда пълно измиране на човешки€ вид до достигане на т.нар. “постчовешки стадий”. ¬тори€т прогнозира постигане на постчовешки стадий без моделиране на еволюционната истори€, а според трети€, ние просто вече живеем в ћатрицата …

»ма 20-50% веро€тност наистина да живеем в ћатрицата

–аботата според шведски€ философ е в това, че “ако ние днес живеем в симулаци€, то нашите потомци най-веро€тно никога н€ма да пуснат такъв модел на живота на предците си”. “.е. ние никога н€ма да разберем ко€ от хипотезите ще се окаже в€рна или дали всички ще бъдат опровергани. Ќай-просто казано, ћатрицата или съществува, или не, но дори да € има, ние никога н€ма да научим за нейното съществуване … освен може би ако не сме н€ко€ от итерациите на Ќео, неговите съратници или, най-малкото, високообразовани философи, които не се страхуват от  главоблъсканиците … и главоболи€та, които неизменно върв€т с т€х.

9 одобрени€
4 неодобрени€
ќще от рубрика "Ћюбопитно"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»ма 20-50% веро€тност наистина да живеем в ћатрицата?"    

абонамент за бюлетина