Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony

В случая под формат 8К се разбира резолюция от 7680 × 4320, което е съответно 4 и 16 пъти повече в сравнение със стандартите 4K и Full HD.

29 август 2016
5760 прочитания
11 одобрения
0 неодобрения

Въпреки, че вече отдавна са на пазара, днес все още е трудно да се каже, че 4К телевизорите са си спечелили наистина масова популярност. Електронните гиганти в Япония обаче вече гледат дори още по-напред, като създават алианс за разработка на телевизори с 8К резолюция. По този начин тамошните ТВ производители се надяват да укрепят своите позиции в конкурентната борба с южнокорейските мастодонти, които на практика заемат лидерските позиции на пазара. По данни на аналитиците от IHS през второто тримесечие на 2016 г., компаниите Samsung Electronics и LG Electronics заедно контролират над 35 % от световния пазар на телевизори. Sony все пак е в тройката на водещите компании, макар и с дял само 5,6 %.

8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony

Според съобщение на бизнес изданието Nikkei, в бизнес обединението на компании, които ще налагат съвместно 8K стандарта, влизат производителите на телевизори Panasonic и Sony, ТВ разпространителят NHK и разработчикът на чипове Socionext (който е съвместно предприятие на Fujitsu и Panasonic). В случая под формат 8К се разбира резолюция от 7680 × 4320, което е съответно 4 и 16 пъти повече в сравнение със стандартите 4K и Full HD.

Прочетете още: Black Friday първа помощ: разбиваме четири мита за 4К телевизорите

В резултат на съвместната работа, от Sony се надяват да пуснат 8K-телевизори през 2020 г. От Panasonic на този етап не назовават конкретни срокове, но според информационния източник, този производител също ще се постарая да има готови модели от този тип за Олимпийските игри в Токио, които ще бъдат проведени тогава.

8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony

Тук е мястото да отбележим, че 8К телевизори вече има. Първият такъв беше представен от Sharp през октомври 2015 г., когато компанията пусна модел с цена $160 000 (на снимката горе). През този месец пък NHK започна и първите тестове за спътниково предаване на ТВ съдържание в 8K резолюция.

11 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Потребителска електроника"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"8K телевизори за следващата олимпиада готвят Panasonic и Sony"    

абонамент за бюлетина