Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Честит 25-ти рожден ден, World Wide Web!

Вчера Световната мрежа отбеляза официално своя 25-годишен юбилей … ако приемем, че рождената дата на интернет е тази на появата на първата уеб страница и първия публичен достъп до World Wide Web.

24 август 2016
5368 прочитания
8 одобрения
0 неодобрения

Сред специалистите съществуват известни несъгласия относно рождената дата на Световната мрежа (World Wide Web) – за някои тя трябва да се отбелязва от формалния старт на проекта (23 март 1989 г.), а според други за юбилейна отправка, трябва да служи датата за първия публичен достъп до Мрежата (23 август 1991 г.). Разбира се, на нас, потребителите, нищо не ни пречи да отбележим подобаващо и двете, а след като вчера, 23 август, се навършиха точно 25 години от появата на първата публична уеб страница, това ни дава отличен повод за кратка историческа справка за явлението Интернет, което заема толкова важно място в живота на всички ни.

Tim Berners-Lee

Както сигурно знаете, основна заслуга за създаването на Световната мрежа има ученият от центъра за ядрени изследвания CERN Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee, на снимката горе), който година и половина по-рано  разработва базовите технологични решения, залегнали в основата на днешния интернет. Разбира се, самият интернет като мрежа за предаване на данни, макар и такава с ограничен достъп, заработва още през 1969 г. (което ни дава още една дата за празнуване И’нет рожден ден.)

Прочетете още: Интересни факти за Световната мрежа, които (може би) не знаете

През 1990 г. обаче Тим Бърнърс-Лий разработва протокола HTTP (HyperText Transfer Protocol), езика HTML (HyperText Markup Language) и системата URI (Uniform Resource Identifier). По това време ученият създава също първия уеб сървър и първия браузър. Накрая, на 6 август 1991 г. специалистът създава и първата уеб страница, която обаче първонaчално е достъпна само за потребители в CERN. Този сайт излиза онлайн за потребители извън института за ядрени изследвания на 23 август 1991 г.

World Wide Web

Именно поради тази причина въпросната дата се смята за старт на разпространението на общодостъпния интернет, което ни дава и основания да честитим четвъртвековния юбилей на Мрежата. Оставаме на вас, конкретния избор на начин, по който да отбележите юбилея, но, ако проявявате интерес към ИТ историята, нашето предложение е да хвърлите едно око на най-, най-първата уеб страница, създадена от самия Тим Бърнърс-Лий, която е достъпна и до ден днешен на този адрес.

8 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Честит 25-ти рожден ден, World Wide Web!"    

абонамент за бюлетина