Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Мултипроцесинг функция във Firefox обещава край на забиванията

Компанията Mozilla започва постепенно да активира мултипроцесинга във Firefox, благодарение на което браузърът ще зависва и дава грешки значително по-рядко … или поне така ни обещават разработчиците.

04 август 2016
6966 прочитания
19 одобрения
1 неодобрение

Повечето упреци към браузъра Firefox обикновено касаят не толкова неговата функционалност, колкото производителността и използването на системните ресурси. През годините разработчиците се опитваха да решават тези проблеми по различни начини и с променлив успех, но сега идва ред на т.нар. мултипроцесинг (e10s) – функция, която според последната информация от блога на Mozilla компанията започва да активира в обновената версия на Firefox, чието поетапно разпространение към потребителите вече започва.

Firefox

Според компанията, първоначално мултипроцесинг ще бъде активиран само при 1% от потребителите, а ако всичко мине гладко, скоро с нея ще се сдобият 50% от ползващите Firefox.

Прочетете още: Разработката на браузъра Firefox минава на “плаващо” разписание

Ако искате да научите какъв е статусът на въпросната e10s в браузъра, трябва да наберете в адресната лента about:support и да проверите стойността на параметъра Multiprocess Windows. Ако там е указано 1/1 (Enabled by default), значи при вас мултипроцесингът е включен.

Мултипроцесинг функция във Firefox обещава край на забиванията

Какво обаче прави тази функция? Най-общо казано, тя разделя обработката на уеб съдържанието от процеса на обработка на графичния интерфейс на Firefox. Това означава, че когато дадена уеб страница натоварва силно процесора, елементите на управление на Firefox повече няма да “зависват”, както се случва често сега, тъй като ще се обработват в друг процес.

Освен това пир срив на един от процесите (бил той за плъгина или за уеб страницата) браузърът ще продължи да си работи, вместо да блокира, както досега … или поне така ни обещават разработчиците на Mozilla. Съвсем скоро ще разберем дали обещанията им ще имат покритие.

19 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Мултипроцесинг функция във Firefox обещава край на забиванията"    

абонамент за бюлетина