Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Световният пазар на смартфони вече не расте?

Q2 2016 е вече второто поредно тримесечие, в което се наблюдава отсъствие на ръст в глобалните продажби на смартфони, отбелязват от IDC.

01 август 2016
4756 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

При огромните количества смартфонни, които бълват световните производители, насищането на този пазарен сегмент беше само въпрос на време. И ето че този момент изглежда настъпва – според данните на аналитичната агенция International Data Corporation (IDC) през второто тримесечие на годината глобалният пазар на смартфони на практика е престанал да расте. По предварителните оценки на компанията в периода април-юни тази година производителите са експедирали за пазара общо 343,3 млн. смартфона срещу 342,4 млн. през същия период година по-рано. Нещо повече, това е вече второто поредно тримесечие, в което се наблюдава отсъствие на ръст в продажбите.

Pile of smartphones

Според аналитика на IDC Раян Рейт (Ryan Reith), промените на динамиката са характерни за глобалния пазар на смартфони и много производители се адаптират към промените, като обновяват бизнес стратегиите и продуктовите си асортименти. Например Apple отделя все повече внимание на услуги за наем на устройства, полазвайки опита си от бизнеса с компютри, отбелязва експертът.

Прочетете още: Наситихме ли им се? SmartWatch пазарът отбелязва първи значителен спад

Всъщност Apple е единствената компания от петорката на лидерите, която отчита спад на доставките на смартфони (15%), въпреки, че според аналитиците новият iPhone SE се радва на доста голямо търсене както на развиващите се, така и на развитите пазари.

В същото време лидерът на пазара Samsung е укрепил позициите си благодарение на новите си флагмански апарати Galaxy S7 и Galaxy S7 edge, които, по думите на специалистите от IDC, притежават “правилното съчетание от стил и функционалност”. Освен това южнокорейският производител продава добре и устройствата си от серия J, отбелязват още от агенцията.

Всъщност ето как изглежда съотношението на силите на световния пазар на смартфони към средата на годината, според IDC:

smartphone market Q2 2016 IDC

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Пазар и анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Световният пазар на смартфони вече не расте?"    

абонамент за бюлетина