Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

След 2 години IоТ устройствата ще се повече от мобилните телефони

Това твърди най-пресният доклад Ericsson Mobility Report, според който 16 милиарда свързани устройства ще станат част от Интернет на нещата до края на 2021 г. Но това не е всичко …

03 юни 2016
4258 прочитания
1 одобрение
4 неодобрения

Напоследък кажи речи всички говорят за Интернет на нещата (IoT), но независимо от конкретното отношение към тази технологична тенденция, тя далеч не е само теория. Напротив, според най-новото издание на редовното изследване Ericsson Mobility Report, публикувано вчера, Интернет на нещата ще надмине мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г.

IoT

Аналитиците на Ericsson очакват между 2015 и 2021 година броят на свързаните IoT устройства да расте с 23% на година, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда устройства, които ще бъдат свързани до 2021 г., близо 16 милиарда ще бъдат от IoT клас.

Прочетете още: Дигитална трансформация или проблеми в бизнеса – какво избират у нас?

Ericsson Mobility Report 2016

Според специалистите, Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021 г. Двигател на този процес ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, включително Директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

Ericsson Mobility Report 2016

Междувременно смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3.4 милиарда на 6.3 милиарда. Докладът разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати в смисъл на уникални потребители – поредно доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Ericsson Mobility Report 2016

Изследването установява също интересна “драматична” промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон. Това, наред с факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през Wi-Fi и през клетъчна мрежа), ги прави най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори.

Ericsson Mobility Report 2016

През 2016 г. е направено и дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони. Мобилните потребители ще се наслаждават на изключително бърз достъп до съдържание, благодарение на тази по-мощна технология, която ще дава възможност за до две трети по-високи скорости за теглене на данни в сравнение с най-бързите технологии, налични днес.

Завършваме с кратко резюме на още някои от ключовите резултати от Ericsson Mobility Report 2016:

> Глобален ръст: абонаментите за мобилен широколентов достъп ще се увеличат четирикратно в Близкия Изток и Африка в периода 2015 – 2021 г.; мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне 15 пъти до 2021 г.; и въпреки че е най-зрелият пазар, мобилният трафик в САЩ ще се увеличи с 50% само за 2016 г.

> Трафикът на данни продължава да расте с нестихваща сила: глобалният мобилен трафик на данни е нараснал с 60% в периода между първото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г. в резултат от увеличаващия се брой смартфон абонаменти и растящата консумация на данни на абонат. Към края на 2021 г. около 90% процента от мобилния трафик на данни ще бъде от смартфони.

> LTE абонаментите растат с бързи темпове през първото тримесечие на 2016г.:през първите три месеца на годината има 150 милиона нови абонаменти в резултат от търсенето на подобрено потребителско изживяване и по-бързите мрежи, като общият брой абонаменти в световен мащаб достига 1.2 милиарда. Очаква се пиковитеLTEскорости за сваляне на данни от 1 Gbpsда бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016 г.

> Необходима е допълнителна хармонизация на спектъра между страните, планиращи ранно въвеждане на 5G: Очаква се 5G да стартира много по-бързо от очакваното и това налага хармонизация на спектъра между държавите, планирали ранното му внедряване и пускане. Това допълва настоящия процес на подготовка за WRC-19, който се фокусира върху спектъра за търговско внедряване на 5G след 2020 г.

Ако желаете да прочетете сами целия доклад, можете да го изтеглите в PDF формат.

1 одобрение
4 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"След 2 години IоТ устройствата ще се повече от мобилните телефони"    

абонамент за бюлетина