“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

—тр€скащите обекти и чудовища, които »нтернет усп€ да открие на ћарс

26 май 2016
8577 прочитани€
24 одобрени€
3 неодобрени€
—траница 1 от 2

ќткакто Viking 1 излъчи първите изображени€ от повърхността на ћарс през 1975-та година, едно нещо стана пределно €сно: ћарс е почти изц€ло покрит със скучни оранжеви скали. Ќакъдето и да се обърне човек – скали, скали, скали. “ова е онзи тип остра и мъчителна монотонност, ко€то може да превърне ума в налудничав. » точно това стана. јгонизиращата липса на интересни неща, накара част от »нтернет обществото да полудее, започвайки да открива по повърхността на „ервената планета всевъзможни обекти, феномени, чудовища и прочее.

Ќека об€сним в следващите редове...


ѕрочетете още: ’ъбъл на 25: телескопът разбулващ мистериите на вселената

 

ѕовече от десетилетие Ќј—ј изпраща роботи изследователи на повърхността на ћарс: Opportunity, който се приземи през 2004-та година; Spirit, който беше активен в периода 2004-та – 2009-та; Curiosity, който кацна през 2012-та година и все още е активен. “ези мултимилиардни механични пионери прекарват почти ц€лото си време в обикал€не на скалистата почва на ћарс и заснемат гореспоменатите скали (отправете се към този линк, за да видите колко снимки праща Curiosity всеки ден). » именно тук се крие огромното културно разединение: десетилети€ на научна фантастика ни обещаваха несметни открити€ сред „ервената планета. ј, ако марсианците не съществуваха, то поне следите от загинала марсианска цивилизаци€ биха ни извели към съвсем различно ниво на разбиране на ¬селената. Ќо както се оказа, ћарс е просто пустош. »ли...? Ќа н€кои хора толкова им се искаше ћарс да е нещо повече от тотално мъртвило, че започнаха да виждат неща, които не са там.ѕреди години, тези отча€ни в€рващи биха били самотен глас в пустин€, но ерата на »нтернет и социалните медии (да не говорим за гладните блогъри търсещи хитове) спомогнаха за разпространението на тези "досиета ’". ј истината е, че повечето от тези геоложки чудеса са дело на пареидоли€: способността на човешки€ мозък да вижда по образец, т.е моментално да прави асоциации с неща, които са ни познати (особено лица). „удесен пример за пареидоли€та са облаците и как всеки човек вижда различен обект в небесата.

ј може би Ќј—ј се опитват да покри€т сензаци€та по свои, задкулисни причини? »стината е н€къде там и може би т€ е сред »нтернет? Ќека разгледаме н€кои от най-шантавите и плашещи открити€ по марсианската повърхност и какви научни об€снени€ се кри€т зад т€х.Ћицето на ћарс – тоталната класика

 огато през 1976-та година Viking 1 наближава ћарс, заснема получилото впоследствие култов статут изображение. “ова, което кара всички да полуде€т е формаци€та подобна на лице в централната горна част на снимката. Ќе е трудно да се забележат две очи, нос, уста, че дори и прическа. ¬ижда се защо н€кои хора бързо решиха, че това е гигантски монумент построен от извънземна раса.Ћицето на ћарс – нов поглед

–азбира се, че Ќј—ј н€маше как да остави истори€та с лицето без разумно об€снение. Mars Global Surveyor из€сни нещата през 2001-ва година, когато засне снимката по-долу. Ќовата снимка, €сна и във висока резолюци€, показва различна картина, ко€то може би ще даде покой сред мнозина спекуланти.


Ѕедрената кост

ѕрез 2014-та година роувърът Curiosity изпрати снимка, на ко€то не тр€бва много въображение, за да се види, че прилича на човешка бедрена кост. —поред учените, тази необикновена форма е продукт на ерози€та от в€търа или водата. јко Ќј—ј наистина б€ха открили н€какви кости на повърхността на ћарс, може би това щеше да е сензаци€та на века?"∆елираната поничка"

—луча€т на "желираната поничка" е наистина интересен и мистериозен.  акто виждате по-долу, на снимката в л€во н€ма нищо интересно, но на снимката в д€сно, ко€то е направена на по-късен етап от същото м€сто, вече се вижда н€какъв обект, който »нтернет нарече "желирана поничка". ƒълго време от Ќј—ј не коментират случа€ и дори астробиолог има желанието да ги съди, тъй като покриват наличието на органични форми на ћарс. ¬последствие, официалното становище на Ќј—ј е, че роувърът Curiosity случайно е преместил тази скалиста формаци€.   


24 одобрени€
3 неодобрени€
ќще от рубрика "Ћюбопитно"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"—тр€скащите обекти и чудовища, които »нтернет усп€ да открие на ћарс"    

абонамент за бюлетина