Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google I/O 2016: Android N, Home, Assistant, Allo и още!

19 май 2016
4688 прочитания
11 одобрения
2 неодобрения

На тазгодишната I/O конференция, Google показаха визията си за повсеместно налагане на технологичните акценти. Assistant за пример, е ИИ, който звучи като човек и е готов да помага в няколко от новите Google продукти: месинджъра Allo и Echo-алтернативата Home. И двете области са разработени в известна степен от други компании, но силата на Google в ИИ предоставя нови възможности пред потребителите.

Прочетете още: Теленор също подсилва 4G портфолиото си


Google също така анонсираха Android N – който все още няма конкретно име – също както и мобилна VR платформа, която ще дойде с новата ОС.

Освен това, беше представен директен претендент на FaceTime в лицето на Duo, както и възможност да се пускат Android приложения без да се налага да бъдат сваляни. Тези и други анонси ще дискутираме в следващите редове...

Android N

Следващата версия на мобилната операционна система на Google е почти готова и включва плеяда от нови функции. Софтуерните ъпдейти вече се случват незабележимо на заден план, точно както при Chromebook машините. Vulcan 3D графика за още по-впечатляващи мобилни игри. По-добра сигурност. По-адекватни и по-добри известия. Мултитаскинг в няколко прозореца. С премиерна дата по-късно това лято, но в момента за Nexus устройствата е достъпна версия Release Candidate.

А, да, ще попитате какво ще рече "N" в заглавието? От Google все още не са решили, затова можете да изпращате вашите идеи на следния адрес.

Daydream

Едно време беше Cardboard, сега е Daydream. Всъщност, името има значение, тъй като в перспектива под "Daydream" ще се разбира всичко що е VR и произлиза от Google. Засега обаче, Daydream означава две неща: хардуерен стандарт за смартфони от висок клас и VR режим, който е вграден подразбиране в Android N. Освен това, в момента Google работят в партньорство с редица компании за реализирането на нови телефони, каски и софтуер с акцент върху VR. Всичко това – тази есен.

Home

Google навлизат в екосистемата от умни домове с Home. Този сладурест хардуер е безжична колонка с вграден виртуален асистент. Ако това до голяма степен ви звучи като Amazon Echo... Ами, то си е Amazon Echo, включително с поддръжката на съдържание от трети страни, като музика, подкастове, новини, поръчка на храна, автомобилни услуги, създаване на резервации за ресторанти, клубове, летища и т.н. Както виждате, колонката е доста симпатична, а и всеки ще може да си избере предпочитан цвят.

Home трябва да се появи на масовия пазар по някое време през есента, но все още на неизвестна цена.

Allo

В основата си Allo е чат приложение със стикери и симпатични интерфейс трикове, като например, възможността да направите дадено съобщение по-голямо или по-малко, или да демонстирате някакъв вид емоция. Но интересното е зад завесите, а именно, че Allo се възползва от работата на Google в сферата на изкуствения интелект и затова демонстрира поведение, което предвижда методологията на потребителите в социализирането. Чак нямаме търпение да видим как това нещо ще работи в реални условия.

Assistant

Вече от доста време разполагаме с гласовия интерфейс "OK Google". И в случая "гласов интерфейс" подхожда много повече отколкото "виртуален асистент". Освен, ако не става въпрос за Assistant, ИИ-захранвания асистент на Google, който разбира широк спектър от гласови команди. Всъщност, ако имате желание, дори можете да си чатите с Assistant чрез текстови съобщения. При това може да изпълнява редица задачи, като да купува билети за някакво събитие, да се обади на Uber или да направи резервация. Assistant захранва Google Home, но ще се появи за Android устройствата съвсем скоро.

Duo

Видеоразговорите в Android се извисяват на съвсем различно ниво с Duo. Работи както можете да очаквате (подобно на Hangout или FaceTime) с една полезна допълнителна функция. Когато забележите входящо обаждане, можете да видите превю на това какво се случва от другата страна на линията. С други думи, виждате лицето на човека, който ви търси или нещото, към което е насочена камерата му.

Разбира се, Duo е силно оптимизиран по думите на Google и очакваме видеоразговорите да са по-лесни и оптимизирани от всякога.

Android Wear 2.0

Да, има нов Android и за китката. Android Wear 2.0 изглежда осезаемо изчистен, по-симпатичен и стилизиран. За съобщения са налични умни отговори, по-добро разпознаване на ръкопис, както и съвсем нова клавиатура. Wear приложенията, вече могат да се включват към Google Fit, така че приложения, като Strava могат да започнат да ви следят в момента, в който се затичате, без необходимостта да носите смартфон със себе си. Всъщност, изобщо няма да ви е необходим смартфон – Android Wear часовниците и гривните работят без тетъринг.

Android Wear 2.0, както и новите устройства очакваме да видим по някое време през есента.

Firebase 2.0

Анонсите, които директно засягат разработчиците изглежда да са кът тази година или поне е така, спрямо всичко свързано с потребителските приложения, хардуер, функции и нововъведения. Но нека не забравяме, че Google I/O поначало е конференция на разработчиците и съответно, Firebase е голямата работа. На Google I/O 2016 станахме свидетели на повече от 30 сесии във връзка с Firebase. А Firebase 2.0 изглежда претъпкан с новости за създаването и тестването на Android приложения. И да, Firebase 2.0 вече е достъпен за ползване от разработчиците.

Android Instant Apps

Помислете си – какво би било, ако прложенията работеха като уебсайтовете? Някой ви изпраща линк към екран от приложение, отваряте го и телефона ви зарежда само онези части от приложението, които са необходими за изобразяването на даденото съдържание. По същество – това е Instant Apps. Плавно и бързо зареждане на конкретни компоненти от приложение. За потребители, трябва да изглежда така сякаш се зарежда уебсайт.

Android Pay за пример, ще работи сред Instant Apps, което ще е голямо събитие за всички приложения ориентирани около пазарувания. За разлика обаче, от уеб, чрез Instant Apps ще е възможно да си купувате неща само чрез пръстов отпечатък.

11 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google I/O 2016: Android N, Home, Assistant, Allo и още!"    

абонамент за бюлетина