Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Направи си сам робот, приканва Intel RealSense Robotic Development Kit

Камерата RealSense в новия робо-комплект дава възможност за определяне на двуизмерни и триизмерни пространствени параметри, което позволява на компютъра “да вижда” обкръжението си почти като човек.

15 април 2016
4666 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Подкрепата за разработчиците, творчески настроените хардуеристи и DIY ентусиастите от страна на Intel не е от вчера, но напоследък получава все по-интересни реализации. Отличен пример за това е най-новият фирмен набор за разработчици и последователи на движението “Направи си сам” в лицето на RealSense Robotic Development Kit. Както подсказва наименованието, той е предназначен да ви помогне в създаването на всевъзможни роботи.

 Intel RealSense Robotic Development Kit

Комплектът се състои от два основни компонента: камера RealSense със сензор за дълбочина и неголям едноплатков компютър. Камерата RealSense дава възможност за определяне на двуизмерни и триизмерни пространствени параметри, което позволява на компютъра “да вижда” обкръжението си почти като човек. Именно благодарение на камерата, конструираните роботи ще могат да се ориентират в пространството, да избягват стълкновения с препятствия и да си взаимодействат с различни обекти.

Прочетете още: Пълно ръководство за асемблиране на компютър стъпка по стъпка (част 1)

 Intel RealSense Robotic Development Kit

Мини-платката, която е с размери 85,6 × 56,6 мм, е снабдена с 4-ядрен процесор Atom x5-Z8350 от поколение Intel Cherry Trail с номинална работна честота 1,44 GHz (динамично повишаваща се до 1,92 GHz), с 4 GB RAM DDR3L-1600 и флаш-модул за съхранение с капацитет 32 GB. Възможно е използването на интерфейси HDMI 1.4b, Gigabit Ethernet, USB 3.0, USB 2.0 и пр.

За ОС управление може да служи Ubuntu Linux, но се споменава и за съвместимост с Windows 10. В момента наборът Intel RealSense Robotic Development Kit е достъпен за предварителна поръчка на цена от $250м а доставките по план трябва да започнат през юни.

В заключение ще припомним, че от скоро Intel приема поръчки и за смартфон комплект за разработчици RealSense Smartphone Developer Kit. В този комплект освен камера RealSense ZR300, влизат също  8-мегапикселов основен и 2-мегапикселов фронтален фото модули. На разположение е и дисплей с резолюция QHD (2560 × 1440).

 Intel RealSense Robotic Development Kit

Сега се очаква Intel да пусне и комплект Aero Kit, предназначен за създаване на безпилотни летателни апарати (дронове). Засега за тази платформа се знае само, че ще е базирана на платка с чип Intel Atom x7-Z8700. Очакваме с интерес да научим и останалото и, разбира се, ще ви информираме своевременно за него.

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Направи си сам робот, приканва Intel RealSense Robotic Development Kit"    

абонамент за бюлетина