Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

И вие можете да овърклокнете вашата графична карта и да накарате безплатно игрите ви да вървят по-бързо и по-гладко. Достатъчно е да прочетете и приложите препоръките от подробното ръководство е следващите редове.

15 март 2016
7449 прочитания
14 одобрения
4 неодобрения
Страница 1 от 2

Нуждата от скорост е реалност при компютърните игри, където грубата производителност  наистина оказва осезаем ефект върху усещането и облика ма играта. Затова геймърите винаги търсят начин за увеличаване на ефективността на своите системи, било то чрез актуализация на драйвърите, софтуерни оптимизации, пачове за игрите, или по-сериозни модификации, често водещи и до отпадане на гаранцията.

Lead

Нов по-мощен хардуер винаги е необходим за по-осезаемо увеличаване на производителността. За жалост обаче стандартните хардуерни ъпгрейди реално излизат доста скъпо за относително скромно увеличената  производителност.  Ако нямате достатъчен бюджет за подобен ъпгрейд или искате да сте на ръба на възможната производителност, тогава овърклокът е отлична, безплатна възможност. Процесорите, системната памет и графичните карти могат да се овърклокват за увеличаване на производителността на системата - понякога доста значително. За игрите най-важна е видеокартата, която принципно има най-голямо влияние за производителността, ако приемем, че вече системата има достатъчно приличен процесор и достатъчно памет.
Заинтригувахте ли се? И с основание, защото ние ще ви преведем през овърклока на две графични карти, използвайки някои лесни за ползване безплатни софтуерни инструменти, които работят с голяма гама от хардуер. С малко търпение и малко ноу-хау, графичната ви карта ще бъде овърклокната (и ще осигури по-висока производителност на системата), с няколко кликвания на мишката.

Преди да започнете
Има няколко важни неща, които трябва да обмислите, преди да пристъпите към овърклок на вашата графична карта, като охлаждането, изискваната захранваща мощност и общата стабилност на системата.
По дефиниция овърклокът на графичната карта означава, тя да работи на по-високи от фабричните тактови честоти на GPU и паметта, в резултат на което се повишава консумацията й на електроенергия и се повишава количеството отделяна топлина. Използваните охладители при голяма част от съвременните геймърски графични карти имат известен запас, който може да поеме определено ниво на овърклок, но ако вашата система или графична карта, генерират значителна топлина, тогава  най-вероятно ще се изисква допълнително охлаждане.
Системните температури могат да се следят посредством доста софтуерни инструменти. Повечето производители на дънни платки предлагат собствени такива, които могат да четат от температурните сензори  и вашият BIOS ще докладва за "здравното състояние" на хардуера. Всички инструментите за тунинговане на GPU, за които ще говорим малко по-късно, отчитат температурите на графичното ядро. Пиковете на отчетените GPU температури, най-вероятно ще варират от карта до карта, но важното е температурата да се държи под отметката за 90 °C.

Прочетете още: Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

Овърклокът на графичната ви карта допълнително натоварва вашето PSU.
Както вече споменахме, в резултат на овърклока на графичната карта се увеличава консумацията на електроенергия, защото са необходими по-високи нива на тока при увеличена честота на GPU и паметта.  Също така, ако захранването работи близо до своя предел, то при овърклок лесно може се "преобърне" и да доведе до нестабилност на системата или най-лошото - до нейното повреждане.
Например, ако препоръчваното захранване за вашата графична карта е 500W и вие сте инсталирали такова, при овърклок може да надвишите капацитета му. Т.е. имате някакви граници, определени от мощността на захранващия блок и консумацията на всички компоненти на вашата система, и трябва да се побирате в тях. Често обаче останалите компоненти нямат толкова висока консумация и най-добрият начин да разберете каква е ситуацията с вашата система е да свържете един евтин ватметър (вече масово са достъпни в магазините за електроуреди) между контакта и захранващия блок на вашето PC.  Ако вашата система консумира значително по-малко от мощността на захранването, то най-вероятно ще се справи и при овърклок на графичната карта. Има и множество онлайн калкулатори на необходимата мощност на захранването, в зависимост от хардуерните ви компоненти.  Аз обаче, горещо НЕ ви ги препоръчвам, тъй като изчислените стойности са доста далеч от реалните. Проблемът се състои в това, че просто се сумират каталожните данни за консумацията на всеки компонент и накрая получавате стойност, която би била вярно, само ако всички до един компоненти във вашето PC работят на максимална мощност. За ваше голямо облекчение, в реалния живот при PC системите такъв сценарий е много малко вероятен. 
Вашата система, също така трябва да бъде абсолютно стабилна и напълно функционална, преди да пристъпите към овърклок, защото в противен случай, след неговото прилагане е много вероятно да достигнете до пълен провал.

Преди да пристъпите към овърклок процеса, е добре да се убедите, че драйверите на вашата графична карта са обновени до последната възможна версия.

Преди да започнете, също така ви препоръчваме да обновите драйверите на графичната си карта и да измерите графичната производителност, за да се убедите дали  овърклока е довел до сериозна полза. Ако овърклокът не ви е донесъл достатъчно добри резултати във вашите любими заглавия, но системата ви работи шумно и отделя значително количество топлина, тогава той не си струва. Последните драйвери, обикновено оправят проблемите с ниската производителност на някои нови игри.
Накрая, запомнете, че е възможно овърклокът да скъси продължителността на живота на вашата графична карта, ако увеличавате напрежението, за да достигнете гранична стойност на тактовата честота на вашето GPU. Затова не пипайте напрежението и поддържайте температура на GPU  под максималната й стойност  - това може да ви помогне за намаляване на риска от по-бързо изяждане на работния ресурс. Още едно предупреждение: В зависимост от модела и марката на графичната карта производителят може да анулира гаранцията и в следствие на дефект след овърклок.
Инструменти за овърклок
Множество производители на хардуер, както и софтуерни разработчици, предлагат безплатни инструменти за овърклок на графични карти.
От AMD са направили инструмента Overdrive, наличен в пакета драйвъри Catalyst, който ще откриете в раздела Performance на софтуера Catalyst Control Panel. EVGA предлагат инструмент, който се нарича Precision,  Gigabyte имат техния OC Guru инструмент, Sapphire имат Trixx,  MSI предлагат техния Afterburner и т.н. Много от тези инструменти са достъпни за безплатно сваляне и работят с множество модели графични карти, при това не само с тези на производителя си.

14 одобрения
4 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как"    

абонамент за бюлетина