Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

15 прости, но мощни Excel функции, които всеки трябва да знае

Excel щеше да бъде просто набор от таблици, ако не даваше възможност за обработка на данните с помощта на функции и формули. По-долу избрахме за вас 15 такива, които според нас би трябвало да покриват минимума за базова “компютърна грамотност”.

29 февруари 2016
17409 прочитания
45 одобрения
0 неодобрения

Програмите от пакета Microsoft Office и техните алтернативи са толкова популярни и често използвани, че едва ли не всеки знае как да работи с тях. Опитните потребители обаче знаят и нещо друго – всичко може да става много по-лесно и по-бързо, ако човек знае точно каквото му трябва. А каквото трябва научават само хората, които са наясно, че винаги могат да научат още нещо полезно, дори ако са специализирали с години в популярни, но мощни инструменти, какъвто е например Excel.

15 прости, но мощни Excel функции, които всеки трябва да знае

Какво обаче е онова, което превръща това приложение в наистина мощен инструмент? Тук има място за предположения, но всеки опитен потребител на Excel сигурно ще се съгласи, че този инструмент щеше да бъде просто сбор от spreadsheet таблици, ако не са функциите. Естествено, достъпните в Excel функции са доста на брой, но има поне няколко, които всеки трябва да знае. Предлагаме на вашето внимание 15 такива, които според нас би трябвало да покриват минимума за базова “компютърна грамотност”.  Ето кои са те:

Прочетете още: Evernote - най-ценните съвети и трикове

 

=SUM()

Първата задължителна за всички функции извършва базово аритметично действие. Да си представим, че искате да съберете числата в клетка A2 и клетка B2, а сумата да запишете в клетка B3. Всичко, което трябва да направите в този случай е да въведете =SUM в B3, да кликнете на =SUM данните, които се появят, да маркирате A2 и B2 клетките с Control + Клик  това да натиснете Enter. С това сумата от стойностите в двете клетки се появява веднага.

Тази функция, както и повечето от описаните по-долу могат да бъдат използвани със съдържанието на толкова клетки, колкото ви трябват – просто избирате всички, които искате да бъдат включени.

=AVERAGE

Тази функция работи по доста сходен на SUM начин и прави точно това, което личи от наименованието – намира средна стойност. Ако например таблицата съдържа вашите месечни възнаграждения за миналата година в клетките от A2 доA13 първата колона, за да намерите тяхната средна стойност, просто въведете =AVERAGE(A2:A13) в клетка A14.

Както и в горния случай, можете да изпълнявате тази операция със стойността на всяка клетка по ваш избор, като за целта трябва да ги маркирате индивидуално с Control + Клик

=MIN()

Още една базова изчислителна операция – откриване на най-малката стойност в набор от клетки. Ако да речем става въпрос за клетки от B3 до B39, правилното изписване на формулата е =MIN(B3:B39) 

=MAX()

Aналогичната операция, но обратна на MIN, открива най-голямото число от тези в определен набор от клетки.

=TRIM()

Ако копирате текст от друга програма в Excel, нерядко се случва да остава пространство, което може да превърне spreadsheet таблиците в труден за разчитане безпорядък. Функцията TRIM може да ви помогне да го разчистите.

Важно е да се отбележи обаче, че тази функция работи само с текст от една клетка. Ако това е например клетка В1, въведете =TRIM(B1) в клетка C1, да речем, след което повтаряйте функцията за всички клетки, които искате да изчистите. Ако искате да изчистите разделители на страници, използвайте CLEAN вместо TRIM.

=COUNT()

Ако искате да знаете колко от клетките в дадена таблица съдържат числа, не си губете времето да броите – просто използвайте функцията COUNT. Ако, да речем, в клетки от A1 до A20 имате смес от числа и символи, в клетка А21 напишете =COUNT(A1:20) и за нула време ще узнаете отговора.

=COUNTA()

Подобно на горния пример можете да използвате функцията =COUNTA(), за да изчислите броя на клетките от даден набор, които съдържат определени букви или символни низове, включително текст или числа

=LEN()

Ако искате да изчислите броя на символите в единична клетка, включително интервалите, опитайте с LEN. Ако става въпрос за клетка A1, просто въведете в различна клетка формулата =LEN(A1) и ще разберете.

=CONCATENATE()

Тази формула съединява или по-точно слива съдържанието на две или повече полета/клетки. Например в базите данни неща като дати, часове, телефонни номера и пр. често се въвеждат в отделни полета, което може да създаде неудобство. Ако искате да слеете гореспоменатите, като поставите между тях интервали или препинателни знаци, просто заключете въпросните в кавички.

Пример: =CONCATENATE плюс (ден,”space”, месец,”comma space”,година), където ден, месец и година са съответните ентрита от различни полета на базата, докато съдържанието между кавичките са просто интервал и запетая.

=DAYS()

Искате да научите броя на дните между две календарни дати в таблицата? Ако имате например датите 5 септември, 2015 в клетка А4 и 27 декември, 2015 в A5, просто използвайте =DAYS(A5, A4), за да получите отговора. Т.е. ще получите релевантен отговор, дори ако обърнете поредността на клетките.

=NETWORKDAYS()

Да знаеш броя на календарните дни в дадена поредица е яко, но по-полезно сигурно ще е да се знае само броят на работните дни между две дати. Това върши функцията NETWORKDAYS, чието наименование се дешифрира като “net work days”,т.е.чисти работни дни. Тази функция използва същия формат като DAYS, но за да получите релевантен отговор, трябва да подреждате клетките, между които търсите, във възходящ ред. Така формулата =NETWORKDAYS(A4, A5) в горния пример ще ви даде положително число, а не отрицателно, ако ги напишете в обратен ред.

=SQRT()

Може би се досещате, а може би не, но с тази функция се открива квадратен корен. Ако обектът ни е числото 1764, то формулата изглежда така =SQRT(1764). Въвеждате я в определена клетка и натискате Enter, след което намирате правилния отговор.

=NOW()

Тази функция ще ви помогне да научавате текущия част и дата, всеки път щом отворите определена таблица. Просто въведете =NOW() в клетката, в която искате да се показва тази информация и сте готов. С тази функция можете да научите и каква дата точно идва след определен брой дни, например 32. В случая формулата е =NOW()+32. Да, сигурно забелязвате, че функцията NOW не изисква параметри, така че няма нужда да въвеждате нищо между скобите.

=ROUND()

Както подсказва наименованието, тази функция закръгля числа. ROUND изисква въвеждането на два параметъра (аргумента): число или клетка и броя на знаците след запетаята, до които трябва да стане закръглянето. Т.е., ако да кажем имате числото 231.852645 в клетка A1, използвайки формулата =ROUND(A1, 0) отговорът ще бъде 232. Ако използвате =ROUND(A1, 1) получавате резултат 232.9, а при =ROUND(A1, -1) резултатът е 230.

=ROUNDUP(), =ROUNDDOWN()

Това са вашите функции, ако търсите по пряк контрол върху начина или по-скоро посоката на закръгляне на числото. ROUNDUP и ROUNDDOWN използват същата формулировка и същите параметри като ROUND, но закръглят желаното число съответно нагоре и надолу.

Точният синтаксис и резултатите от функциите ROUND и сродните са описани диоста подробно в уеб страниците за поддръжка на Micriosoft. Разбира се, на същото място можете да намерите полезна информация и за други Excel функции или хитринки за MS Office.

15 прости, но мощни Excel функции, които всеки трябва да знае

45 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"15 прости, но мощни Excel функции, които всеки трябва да знае"    

абонамент за бюлетина