Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

OLED срещу LED: няма място за сравнение

Просто обяснение на технологията използвана в OLED телевизорите и сравнението и с познатата ни LED технологията за задна подсветка.

15 февруари 2016
11101 прочитания
36 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 2

Добре де, всъщност това заглавие е некоректно и е уловка. Няма как да има сравнение  между  OLED  и LED телевизори. Това е още един пример как TV индустрията използва подвеждаща рекламна терминология и обърква потребителите. Така рекламираните LED телевизори не са нищо друго освен LCD телевизори със задна LED (светодиодна) подсветка.

 LCD телевизорите, базирани на течнокристални панели, генерират цветовете, като пропускат светлината от LED източници (задната подсветка) през цветни филтри.  При OLED (Organic LED) телевизорите се използват LED източни, който генерира и двете - светлина и цвят. Това звучи доста тривиално, но всъщност двата източника са от съвсем различен клас и приликата между тях е като на маруля и летящо пиле. Терминът "organic" идва от използвания материал – въглерод, вместо познатия ни, базиран на силиций.

Прочетете още: CES 2016: LG показва 18-инчов OLED дисплей, който се навива на руло

Как работи OLED?
Магията на OLED идва от електролуминисценцията. Най-общо казано, принципът е електрически заряд  да стимулира електролуминисцентно вещество, което генерира светлина с определен цвят: червен, зелен или син. Самият OLED екран не е нищо повече от един стъклен сандвич с анод и катод (положителен и отрицателен извод),  два органични слоя, които транспортират електроните и среден слой, който генерира светлина.

Базова структура на OLED
Тъй като вградените OLED и микросхемата на матрицата, която ги управлява, са всичко, което е необходимо, OLED дисплеите са изключително тънки: на CES от LG, показаха OLED дисплей с дебелина само 0.1" (2.54 mm). Когато OLED технологията се приложи на гъвкав субстрат, дисплеите могат да се извиват, да заемат различни форми или навиват. Това, разбира се, беше публично демонстрирано, но гъвкавостта все още е на етап на неуловим комерсиален обект. Прозрачни OLED панели също бяха публично представени и това също е страхотно, но и тези устройства все още не са съвсем готови за “училище”.
Въпреки че OLED в телевизорите са миниатюрни, OLED дисплеите  не трябва да бъдат такива. Трябва да може да се строят пълноценни стени, а има и осветителни приложения, където подобни цели не само трябва да са възможни, а напълно изпълними.

55-инчов, прозрачен OLED екран

Предимствата на OLED технологията, когато се използват в телевизори
Освен шумотевицата за супер тънките и гъвкави OLED телевизори, те се характеризират и с впечатляващо качество на картината. OLED се изключват напълно и не генерират светлина, за разлика от LCD осветяването, което означава, че има истинско черно, а това осигурява превъзходно ниво на контраст. Получената картина е много по-качествена от тази на средностатистически LCD телевизори с LED подсветка.  Това е като да се сравнява кашмир със стандартна вълна.
Обърнете внимание, че по-горе говорим за средностатистически LCD телевизор с LED подсветка. Нови технологии, като "quantum dots" (познати като нанокристали), осигуряват подобрение на цветовете в топ LCD телевизорите. HDR (High Dynamic Range) или увеличения  контраст посредством "super brightness", подобряват също тяхното представяне (макар и за сметка на повишената консумация).
Говорейки за това, OLED демонстрират сравнително ниска консумация на електроенергия, макар и не толкова значителна, колкото ще видите във високо ефективните LED LCD телевизори при резонни нива на яркост.

Другата силна страна на OLED телевизорите е техният почти безкраен ъгъл на видимост. По-евтините не-IPS LCD дисплеи изискват да седите относително центрирани спрямо екрана, за да не се получават цветови измествания. OLED осигуряват почти на 90° видимост.

36 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Монитори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"OLED срещу LED: няма място за сравнение"    

абонамент за бюлетина