Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как и защо Google услугите са различни на Android и iOS

02 февруари 2016
5377 прочитания
18 одобрения
1 неодобрение

С право ще предположите, че приложенията на Google работят най-добре на Android. Тъй като Google правят операционната система и имат армия от собствени приложения, редно е тези приложения да работят осезаемо по-добре на Android, отколкото на iOS, нали...?Само че, Google правят парите си чрез услугите, които предлагат, а не от продажбата на Android-базирани устройства. Макар гигантите да инвестират постоянно в много и различни отрасли, основният им източник на приходи си остава рекламата. И по-точно рекламата от платформата AdMob, която е многократно по-развита за Android устройствата. Сами разбирате, че компанията приветства всеки присъединяващ се към армията от зелени роботи, тъй като той ще сваля и плаща за приложения в Google Play Store, ще използва различни услуги и като цяло ще задълбае в Android екосистемата. Затова и преднамерено поставя редица препятствия при използването на Gmail, Chrome, Drive и другите услуги на iPhone. Всъщност, по толкова много начини Google приложенията са по-добри на Android, спрямо iOS, че именно на тези разлики са посветени следващите редове.

Прочетете още: Apple очаква край на ерата iPhone

 

По-мощният Gmail (и Inbox)

Макар Inbox, новата алтернатива на Google за Gmail, да е относително идентична на двете платформи, откриваме поне няколко дразнещи различия. За пример, “open from” метода (за прикачване на файлове) на Android отваря файловата система на устройството, също както и всяко друго Android приложение. На iOS обаче, единствената възможност за прикачване на файл идва с отварянето на фото галерията. Така разработчиците трябва да правят приложения за споделяне на друго съдържание, освен снимки. В допълнение, имейл приложенията на iOS не служат съвсем като основни за тази цел, тъй като имейл линковете от браузъра, винаги преминават през Mail приложението на Apple.Gmail предлага повече възможности що се отнася до прикачването на файлове, тъй като може да се ползва Drive, снимки, както и... възможност за рисуване с пръст. Разработчиците могат да правят приложения, които допълват гореизброените с други облачни услуги, но на Android повечето опции ги има по подразбиране. Единственото, което трябва да направи потребителя е да инсталира любимата си услуга на устройството и тя автоматично ще се появи като опция в менюто на Gmail.

 

Google Maps

Предвид колко значим е Google Maps за компанията, не е изненадващо да видим най-много сходства на този фронт. Но отново има поне няколко разлики, които си струва да споменем. На първо място, Your Timeline опцията, която показва подробна история на всичките пътувания, не е толкова информативна и помнеща на iOS. Освен това, на Android Google картите могат да се персонализират използвайки My Map. Друга полезна опция, е възможността за даване на собствено име на дадено място, която само вие можете да виждате в Maps приложението, независимо дали е на мобилно устройство или десктоп. Не на последно място, гласовата навигация е осезаемо по-адекватна на Android. И нека напомним, че гласовия асистент на Android работи съвместно с Google Maps, но Siri работи ексклузивно само с Apple Maps.

 

Play Music

Основното преимущество, което получавате с Play Music на Android е по-дълбоката интеграция с операционната система. За пример, има полезна Google Now гласова команда, която позволява с изговарянето името на определен музикант или група да стартира произволно парче или просто да върви музика с “OK Google, Play Music.”При Android приложението е възможно използването на еквалайзер за настройване на звука според личните предпочитания. Това е особено полезно при свързване на устройството към колонки. 

На iOS, Play Music е просто една от многото стрийминг услуги. Ето защо, нещо доста полезно, като търсенето на песни чрез Spotlight или задаването на приложение по подразбиране, остава запазена марка за собствените приложения на Apple.

 

Chrome на iOS е фалшив Chrome

Това може да звучи като хипербола, но не е. Chrome на iOS изглежда като да е точно това, което познавате от Andorid, но под капака е съвсем различна история. Причината за това е, че Apple ограничават разработчиците в методиката за изграждане на уеб браузър. На тях им е позволено единствено да използват рендериращия енджин на Apple WebKit. Работата е там обаче, че Google имат собствен енджин в лицето на Blink, който захранва Chrome както на Android, така и на десктоп PC-тата.В iOS 8, Apple разрешиха на разработчиците да ползват WKWebKit, който използва същият JavaScript енджин както Safari. Но Chrome все още използва старото поколение UIWebView. Според Google, “значителни технически ограничения” застопоряват браузъра към стария рендериращ енджин.

С всичко това предвид, не е чудно, че разликите между Chrome на iOS и Chrome на Android са значителни. Флаговете (отидете на chrome://flags) дават възможност за ползване на експериментални инструменти, като показването на съдържание при задържане върху линк или генериране на сигурни пароли. Разбира се, възможно е и добавянето на линкове към уебсайтове на Home екрана. На iOS това става единствено чрез Safari. 

Нещо друго е, че Incognito режима на iOS слага звездичка. А според Google, WebView-то на Apple не позволява на браузъра да изчисти HTML5 от локалния сторидж. С това излиза, че макар историята да не се споделя с обикновени Chrome табове, неизвестно количество офлайн съдържание може да остане запазено на самия iPhone.

 

Google Search – бледото копие

На iOS Google са използвали не малко Android-подобни инструменти в Google Search приложението. Дори можете да използвате Google Now гласово търсене, но за целта трябва да свалите, отворите и използвате приложението. Докато на Android, Google имат способността и контрола да захранват цялата операционна система, което води до интуитивна и пълнокръвна интеграция на Google Search. Вследствие, докосването до лентата за търсене или произнасяйки “OK, Google”, се отварят много врати, включително гласови команди. Част от тях работят и на iPhone, но не могат да контролират устройството.Ако искате търсене с глас на имейл или контакти, трябва да използвате Siri. Android позволява използването на Hound или Cortana като търсачки по подразбиране, но на iOS варианта е единствен – Siri.

18 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как и защо Google услугите са различни на Android и iOS"    

абонамент за бюлетина