Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Видео на деня: Орли-полицаи срещу дронове-нарушители

Пилотен проект на холандската полиция предвижда използването на специално обучени орли за прехващане и сваляне на дронове-нарушители. Оказва се, че силните хищни птици са смъртоносно ефективни срещу малките летателни апарати. Можете да се убедите сами с видеото по-долу.

02 февруари 2016
3933 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения

Безпилотните летателни апарати, известни като дронове, набират все повече популярност и в това няма нищо чудно, тъй като те разкриват безкрайни нови възможности за забавления и бизнес: снимане на интересни сюжети от необичайни ракурси, доставка на пратки в труднодостъпни места и какво ли още не. Но, както се случва обикновено с всяко техническо устройство, появяват се и достатъчно много хора, които се опитват да го използват  не по предназначение или дори за престъпни дейности.

spy drone

А нарастващия брой инциденти, свързани с намеса в личния живот или шпионаж с помощта н а дронове вече доведе до това, че в много страни бяха приети и съответни защитни мерки както на законодателно, така и на техническо ниво. Властите в Япония и САЩ например са готови да ловят дронове-нарушители с дронове-прехващачи, въоръжени със специална мрежа

Прочетете още: CeBIT 2016 ще е царство на облаци, дронове, IoT и решения за сигурност

Полицията в Холандия обаче е намерила по-елегантен начин да решава този проблем. Вместо технически приспособления, там са решили да свалят “лошите” дронове с помощта на специално обучени орли.

За целта холандското правителство вече е договорило сътрудничество с компанията, специализирана в дресировката на хищници Guard From Above. В момента този проект е в експериментална фаза, в която трабва да бъде определено окончателно дали хищните птици действително могат да изпълняват тази отговорна задача.

eagle vs drone spy

Всъщност няма никакви съмнения във факта, че силна птица като орела може да свали малък летателен апарат. Това се вижда и на видеото по-долу, в което орел атакува дрон DJI Phantom. Въпросът е по-скоро в това дали птицата няма да получи някаква опасни травми при атаката и дали няма да се наложи използването на някаква защитна екипировка за летящия полицейски помощник. Във всеки случай, доста интересно ще бъде да се разбере как ще приключи този проект…. Но ето го и обещаното видео:

… а като бонус, можете да видите и алтернативата, разчитаща на дронове-прехващачи с мрежа:


3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Видео на деня: Орли-полицаи срещу дронове-нарушители"    

абонамент за бюлетина