Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

Самоуправляеми и електрически автомобили, нови Wi-Fi стандарти, нестандартни решения за “умния дом”, още по-тънки и леки лаптопи и масово разпространение на USB Type-C интерфейса формираха основното от концептуалните и комерсиалните изделия на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES 2016.

13 януари 2016
7527 прочитания
14 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2

Първото за годината голямо технологично изложение формално приключи, така че вече имаме възможност и сами да се ориентираме в тенденциите, които ще доминират в разработките на производителите от сегмента на т.нар. потребителска електроника. А организаторите на тазгодишното издание на Consumer Electronic Show (CES) успяха да поддържат добър баланс между реални продукти и концептуални разработки, благодарение на което CES 2016 се очерта не само като практично-информативно, но и като доста футуристично събитие. С други думи, можем да хвърлим поглед и отвъд тази година, така че да видим какво ни очаква и в малко по-далечно бъдеще.

Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?

По-долу ще прегледаме основните области, които направиха впечатление на редакторите ни след приключването на шоуто в Лас Вегас тази година.

Прочетете още: Автономните коли – какви са проблемите?


Самоуправляеми и електрически автомобили

Като за изложение за потребителска електроника на очи се набива факта, че през последните 2-3 години на CES доста се говори за коли. Не че в това има нещо странно. Още преди години представителите на автомобилната индустрия си дадоха сметка, че все по-бързите процесори, чувствителни датчици и големи сензорни екрани, могат да свършат добра работа и в колите. Междувременно успехите на компанията Tesla подтикнаха и останалите производители да погледнат внимателно към електромобилите и да започната да разработват собствени модели за комерсиална употреба или поне прототипи. Всъщност именно това отличи, и тазгодишното издание на CES, на което концепциите най-после започнаха да се превръщат в готови за масова употреба изделия.

NVIDIA Drive PX2

Тази година една от големите новини в тази област всъщност дойде от NVIDIA – в лицето на “суперкомпютъра” Drive PX2, който би трябвало да направи самоуправляемите автомобили още по-умни. Според официалната информация това устройство на компанията ще може да осигури на колите обща изчислителна производителност на ниво 8 TFLOPS, така че на негова основа ще могат да се създават автомобилни компютри, способни да се самообучават и да разбират по-добре поведението на другите участници в движението.

В същата посока работи и Microsoft, но за разлика от NVIDIA, която възнамерява да осигури цялата нужна за самоуправлението изчислителна мощност, редмънтският разработчик възприема съвсем друг подход. Новата система на компанията, наречена CHAD (connected highly automated driving), събира данни от смартфоните и свързани “умни” светофари. Така колите ще могат да получават повече информация за околните обекти, отколкото могат да му предоставят датчиците и камерите, смятат в Microsoft.

CHAD

Не липсваха, разбира се, и гръмки премиери на електромобили. Един от гвоздеите в програмата на CES 2016 например стана прототипният “електрокар” на компанията Faraday Future, наречен FFZERO1. Точно този модел не е конкуренция на Tesla Model S, но самата компания Faraday Future, в която работят много бивши служители на Tesla Motors, няма нищо против да попритисне фирмата на Илон Мъск. И ако прототипът FFZERO1 е разработен изключително за привличане на внимание и демонстрация на възможностите на Faraday Future, то платформата на тази кола със сигурност ще стане основа и за бъдещите модели на тази компания.

Faraday Future FFZERO1

Доста интересна изява на шоуто във Вегас имаше и компанията Volkswagen, която по всевъзможни начини се опитва да възстанови реномето си след оглушителния дизелов скандал. За CES 2016 концернът избра да се представи с концептуалния електрически микробус Budd-e, който самата компания позиционира като съвременна интерпетация на култовия Microbus от 60-те години на миналия век. А Volkswagen Budd-e съвсем не звуи зле като масов електромобил, при положение, че зарядът на батериите му е достатъчен за изминаването на 533 км, а за зареждането им до капацитет от 80% са необходими само 30 минути. За съжаление, компанията не споменава нищо за евентуално масово производство на Budd-e.

Volkswagen Budd-e

По-конкретна относно плановете си за производство на електромобили беше компанията General Motors. На изложението във вегас нейни представители разкриха, че продажбите на фирмения масов електромобил Chevy Bolt , който минава над 320 км. с едно зареждане, ще започнат през 2017 г., а цената на колата ще е около $30 хиляди.

Chevy Bolt

С други думи, анонсираните на CES 2016 прототипни електромобили и нови технологии за автономно управление едва ли ще се появят на пазарите през 2016 г.. По всичко личи, че през тази година компаниите ще се фокусират върху доработките на своите решения, а комерсиалните електромобили и самоуправляеми модели изглежда ще видим през 2017-а. Тогава би трябвало да започнат продажбите на поне две такива коли –гореспоменатата Chevy Bolt и Tesla Model 3.


Умният дом

Устройствата за умния дом, всяко от които отговаря за изпълнение на определена функция, постепенно започват да се трансформират в единна система, какъвто всъщност е и първончалания замисъл на тази концепция. Наистина, този процес все още е в начален етап на развитие, но прогресът в областта вече е видим с просто око. Най-малкото, както показа CES 2016, през тази година пред развитието на устройствата и системите за умни домове ще има повече възможности.

Множество такива идват от страна на организацията Wi-Fi Alliance, която по време на изложението представи новия безжичен стандарт Wi-Fi 802.11ah (HaLow). Освен че ще осъществява връзка на не изискващия лицензиране частен диапазон от 900 MHz, той ще осигури двойно по-голям радиус на действие и ще намали енергоконсумацията на предавателите и приемниците – условие, което е ключово за работата на устройствата за умния дом.

Wi-Fi 802.11ah (HaLow)

Колкото до това как евентуално ще изглежда центъра на въпросния умен дом, компаниите имат различни идеи. Samsung например смята да даде тази роля на своите нови SUHD телевизори.това важи най-вече за устройствата, влизащи в рамките на системата SmartThings, която Samsung придоби през 2014 г.  С тези телевизори и с помощта на специалния USB-адаптер SmartThings Extend ще могат да се управляват всички системи на умния дом.

Samsung SmartThings TV

Подобни функции е предвидила и компанията TP-LINK за едно от своите устройства – рутерът с обозначение SR20, оборудван с 4,3-инчов сензорен дисплей и способен да работи като хъб за за Интернет на нещата Internet of Things (IoT) , съвместима с технологиите ZigBee и Z-Wave. Според създателите си, рутерът SR20  е съвместим с широка гама от свързани устройства на други производители и осигурява скорости на ниво AC1900, като гарантира централизиран контрол на устройствата в нашия „умен“ дом.

„all-in-one” рутерът TP-LINK SR20 Smart Home Router

Представата на LG Electronics за “сърцето” на smart домовете пък има формата на цилиндър с метално покритие и леко наклонена горна плоскост, на която е разположен и 3,5-инчов цветен LCD дисплей. Всъщност по-точно е да се каже, че LG SmartThinQ Hub (както се нарича това чудо на техниката) е предназначено да служи като мозък, очи, уши и уста за умния дом. Защото то не само служи като свързващо звено между умните телевизори и другите интелигентни устройства у дома, но освен това може да уведомява за различни събития, да обслужва системата за домашна автоматизация посредством информацията от домашни сензори, както и да доставя съдържание от потокови музикални услуги, благодарение на вграден високоговорител.

LG SmartThinQ Hub

Става ясно, че през 2016-а свързаните домашни устройства и джаджите за IoT концепцията ще продължат да се развиват усилено, въпреки че все още им липсва единен общоприет стандарт. Може би поради тази причина, както и заради все още високите цени на “умната” битова техника, през тази година системите за умен дом ще сигурно  си останат относително нишови решения.

Продължава на следващата страница

14 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Потребителска електроника"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Равносметката от CES 2016: кои бяха най-ясните тенденции?"    

абонамент за бюлетина