Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

SSD-та Intel Optane с памет 3D XPoint – не по-късно от септември

Първи в новата 3D XPoint вълна ще бъдат флагманските storage решения Optane, предназначени за сървъри и високопроизводителни РС системи. Според последната информация от TrendForce, ОЕМ-производителите на РС техника ще започнат да получават SSD устройства Optane между средата на юни и средата на юли, така че началото на продажбите се очакват най-късно до края на септември.

04 януари 2016
5139 прочитания
15 одобрения
0 неодобрения

Според голяма част от технологичните аналитици ефектът от пазарния дебют на твърдотелните дискове Intel Optane, базирани на новата енергонезависима памет 3D XPoint, ще е близък до този на взривяваща се бомба. А този пазарен взрив най-вероятно ще се случи през третото тримесечие на 2016-а. когато по-последни данни би трябвало да излязат флагманските storage решения Optane, предназначени за сървъри и високопроизводителни РС системи.

3D XPoint memory

Във всеки случай, такава прогноза за излизането на SSD Intel Optane публикува TrendForce подразделението на DRAMeXchange. А всички знаем добре, че прогнозите на DRAMeXchange са необикновено точни, тъй като компанията следи изкъсо движението на DRAM- и NAND-изделията по стоковите борси и буквално държи ръка на пулса на пазара. И според последната информация, ОЕМ-производителите на РС техника ще започнат да получават SSD устройства Optane между средата на юни и средата на юли, така че началото на продажбите се очакват най-късно до края на септември. 

Прочетете още: DDR3 и DDR4 паметите ще поевтиняват още по-бързо догодина

Освен това в DRAMeXchange са уверени, че Intel ще съгласува по време излизането на SSD Optane с появата на РС процесорите Kaby Lake и чипсетите от “двестната” серия. Според наличната информация, това обновление на 140нанометровите CPU чипове Intel Skylake трябва да се появи през втората половина на 2016 г., а третото тримесечие е много подходящо време пред вид вълната от РС обновления, характерна за т.нар. Back-to-School сезон.

3D XPoint die

Ето така изглеждат чиповете 3D XPoint памет с капацитет 128 Gb (източник Intel)

В заключение ще припомним, че новите SSD Intel на базата на памети 3D Xpoint обещачат 7-кратно увеличение на броя входно-изходни операции в секунда (IOPS) и 8 пъти по-малка латентност при заявка в режим на четене в сравнение с традиционните NAND-базирани твърдотелни дискове. Разбира се, всичко това най-вероятно ще струва доста, поне отначало, когато се очаква Optane устройствата за съхранение да бъдат неколкократно по-скъпи от традиционните NAND MLC-базирани SSD изделия със сходен капацитет.

  В бъдеще обаче конкуренцията сигурно ще промени това ценово съотношение. Можем само да си пожелаем това да се случи по-скоро.

15 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Устройства за съхранение"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"SSD-та Intel Optane с памет 3D XPoint – не по-късно от септември"    

абонамент за бюлетина