Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Папарашка радост – сайт за автоматично разпознаване на знаменитости

Като използва технология за разпознаване на лица, сайтът NameFace дава възможност за определяне на името на даден човек, ако той е известна личност. За съжаление на родните папараци, новата уеб услуга на този етап не може да разпознава българските знаменитости и политици. Но има надежда за бъдещо разширение на базата данни.

30 декември 2015
2812 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Разпознаването на лица вече е относително утвърдена технология, която обаче все още се разработва, а и започва да намира все повече интересни и полезни приложения. Едно такова е открил бившият фотограф Стив Айхнер (Steve Eichner), доста популярен в средите на висшата мода, който наскоро е стартирал собсвтена онлайн услуга в лицето на сайта NameFace.com. аа той е интересен с това, че, като използва технология за разпознаване на лица, дава възможност за определяне на името на даден човек, ако той е известна личност.

NameFace дава възможност за определяне на името на даден човек, ако той е известна личност

За кого може да бъде полезно това? Преди да открие своята уеб услуга, Айхнер е работил за редица издания, включително модния портал WWD, и е уверен, че NameFace може да помогне много на представителите на неговата професия. Според автора на проекта услугата действително помага за решаването на главния проблем, с който фотографите често се сблъскват, а именно добавянето на бележки с имената на заснетите личности – задача, която понякога може да отнеме часове.

Прочетете още: Компютрите вече могат да разпознават и емоциите в израженията ни

NameFace дава възможност за определяне на името на даден човек, ако той е известна личност

В разработката на проекта Айхнер е ползвал и помощта на своята приятелка (Daniela Kirsch), която обяснява разликите между NameFace.com и други услуги за разпознаване на лица. Според нея техният сайт „определя само публично известните личности, които отиват на приеми, само за да бъдат видени“.

За съжаление на родните папараци, новата уеб услуга на този етап не може да разпознава българските знаменитости и политици. С времето обаче базата данни на NameFace.com би трябвало да се разшири така, че да илезе и извън рамките на американския шоу-бизнес. А някой ден, кой знае, може да включи и нашия (доколкото такъв съществува) ...


2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Цифрова фотография"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Папарашка радост – сайт за автоматично разпознаване на знаменитости"    

абонамент за бюлетина