Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да изберем най-доброто РС захранване?

Няма универсално правило за избор на качествено компютърно захранване, но има няколко ключови индикатора, които са атестат за качествата на компютърните захранващи блокове. В следващите редове лесно и бързо можете да научите кои са те и защо са важни.

13 ноември 2015
12568 прочитания
31 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 2

Процесори, видеокарти, монитори, хард дискове, смартфони … през годините сме писали безброй гайдове и ръководства за купуване на всевъзможни джаджи и РС компоненти, но дали не сме пропуснали нещо важно? Например за онова, което и вие сте склонни да пренебрегнете, когато съставяте списъка с компоненти за ъпгрейд или асемблиране на ново РС?

PSU

Защото каквото и да си говорим, за съжаление остава и фактът, че при асемблиране на компютър повечето хора обръщат внимание главно на компоненти като дънна платка, видеокарта, процесор и памет, докато изборът на качествено РС захранване често остава на заден план. Нещо повече, за да спестят някой и друг лев немалко потребители са склонни да използват не-марковите и “no-name” захранващи блокове, които вървят заедно с кутия. Това “спестяване” обаче се оказва само временно, защото използването на такива несертифицирани и с неясен произход PSU блокове може да доведе до намалена производителност (в добрия случай) системата,или (в лошия) до нестабилна работа и повреди на РС компоненти и периферни устройства.

Прочетете още: Завържи ме: Наръчник за управление на PC кабелите

За избора нa добро захранване не помага особено и фактът, че пазарът е буквално залят с продукти от безскрупулни безименни производители, които използват евтини и не особено качествени компоненти, преувеличавайки качествата на своя хардуер. Последното може би щеше да има и комична страна, ако не беше толкова опасно за потребителите. От друга страна, възможността за избор и купуване на солидно, ефективно и качествено компютърно захранване е напълно реална, ако разполагате с необходимите и не особено специализирани познания, А в това отношение, както обикновено, ние можем да помогнем.

Изборът на захранващ блок

Всъщност не съществува някакво универсално правило за избор на качествено компютърно захранване – компонент, който в англоезичната литература често се отбелязва и със съкращението PSU (Power Supply Unit). Въпреки това обаче има няколко важни индикатора, които са атестат за качествата на PSU блоковете, така че от тях все пак могат да се извлекат някои полезни насоки.

Добре е да отделите на захранващия блок на компютъра си поне толкова внимание, колкото и на процесора.

Добре е да отделите на захранващия блок на компютъра си поне толкова внимание, колкото и на процесора.

Преди всичко, силно препоръчително (да не кажем задължително) е да се купуват захранващи блокове от уважаван производител и то след като първо сте попрочели някое и друго хардуерно ревю. Избягвайте евтините захранващи блокове от тип “ширпотреба”, които, както споменахме, обикновено са направени с не особено качествени компоненти. Ако ви трябват конкретни имена за насока, то със сигурност ще включват тези, които неярдко четете и на страниците на PC World – Antec, Cooler Master, Corsair, FSP, Seasonic … Това са все компании с ясно установени процедури и ноу-хау за производство на висококачествени компютърни захранвания, макар че сигурно и сред техните има модели, от които има какво да се желае. Никой не е съвършен, но, ако не друго, поне вие можете да си напишете домашното преди да купите PSU модул за новичкия си компютър.

А ако пък вече сте в магазина и не можете да се сетите за друг критерий, премерете захранванията на ръка. Не, сериозно – по-големите и по-тежки устройства са за предпочитане пред по-леките модели. Това е така, защото качествените захранвания използват по-големи и по-добри кондензатори, трансформатори, бобини и други вътрешни компоненти, оборудвани с по-големи охлаждащи радиатори, които, както се досещате, по-добре решават проблема с отделяната топлина. Всичко това, разбира се, води до по-големи размери и тегло. Друг плюс на тези захранвания с по-големите вентилатори, които по-правило са по-ефективни и по-тихи от по-малките си събратя.

Разбира се, добре ще е да проверите и конекторите на PSU блока, за да се уверите, че той е съвместим с вашата конкретна РС система. Ако например срещнете някъде обозначението “20+4 pin” конектор, това ще означава, че въпросният може да функционира както като 20-иглен, така и като 24-иглен конектор. При 6+2 игления конектор, показан на илюстрацията по-долу, имате възможността да отделите или прикрепите от/към другите два от жаковете – в зависимост от конкретната необходимост.

Ето така изглежда 6+2 игленият конектор от тип Silverstone A

Ето така изглежда 6+2 игленият конектор от тип Silverstone A  

По принцип, по-голямата част от потребителските РС системи използват стандартни ATX захранващи блокове. На пазара могат да се срещнат също по-малки по размери или сървърни PSU модели, но болшинството предложения са именно стандартни ATX устройства. При избора на конкретен модел обаче е добре да имате предвид няколко важни характеристики: изходна мощност, захранващи линии (rails) и ефективност. Има и други важни спецификации, но изброените три имат пряко отношение към производителността на захранването.

Изходната мощност

Хардуерните производители обикновено цитират изходната мощност на своите захранвания във ватове. Тук правилото е просто – PSU с повече ватове изходна мощност може да захранва по-мощни РС системи. Но колко точно ни трябват при положение, че на пазара се предлагат захранващи блокове за РС с мощности между 200 и 1800 W?

В идеалния случай захранващият блок трябва да осигурява достатъчно енергия за всички компютърни компоненти и да остава малко допълнителен резерв за в случай, че смятате да добавите още някой чарк по-късно. Тук е добре да се има предвид също, че повечето PSU блокове достигат най-високото ниво на ефективност при натоварвания от 40 – 80% от върховата им мощност. Т.е. за да работи захранването ви в своя най-ефективен режим добре е натоварването на захранваните компоненти върху него да не надхвърля 50-60% от капацитета на PSU блока – така ще ви остане и малко (ефективен) резерв за бъдещи ъпгрейди.

PSU interior

Компютърното захранване – поглед отвътре.

Да дадем един пример. Ако максималната сумарна мощност (често обозначавана и като TDP - total design power) на всички компоненти във вашата РС система възлиза на 300 вата, добре е да си вземете захранващ блок с изходна мощност от 600 W. Ако пък става въпрос за класна геймърска машина с TDP от порядъка на 700 W, то подходящия избор би трябвало да е 1200-ватово захранване. Ако не планирате ъпгрейди, може да минете ис нещо по-малко, но, ако можете да си го позволите, по-мощните захранвания винаги са за предпочитане.

Ако пък се чудите как, аджеба, да разберете колко енергия харчат компонентите ви, можете да ползвате някой от удобните и полезни онлайн каклулатори на Outervision – например този, на сайта на Cooler Master.

Редно е да обърнем внимание и на един популярен (поне в близкото минало) мит относно мощността на захранванията. Според него, колкото по-голяма е отбелязаната на захранващия блок мощност, толкова повече ток ще харчи компютърът ви. Е, това не е вярно. При едни и същи компоненти в РС-то, едно 500-ватово захранване няма да харчи по-малко ток от 1000-ватов PSU блок. Това е така защото именно системните компоненти, а не самия захранващ блок, определят енергоконсумацията на компютъра. Както вече отбелязахме, PSU ватовете обозначават максималната мощност, която може да осигури захранването, а не енергията, която консумира в процеса на работа.

Продължава на следващата страница

31 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да изберем най-доброто РС захранване?"    

абонамент за бюлетина