Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Какво показват първите тестове на Intel 3D XPoint паметите?

Обещанията за съществен прираст на производителността в Intel 3D Xpoint паметите в сравнение с традиционните SSD носители изглежда ще бъдат изпълнени. Първите сравнителни тестове са повече от обнадеждаващи.

03 ноември 2015
4852 прочитания
20 одобрения
1 неодобрение

Няма начин да сте забравили анонса на новия тип памет 3D Xpoint на Intel и Micron, въпреки че той се състоя още през август – най-малкото заради големите обещания, които двете компании направиха тогава. Но и да сте забравили, сега, по време на конференцията OpenWorld, от Intel отново ни връщат на темата с представянето на първи тестови данни и информация за производителността на полупроводников диск Optane, създаден на базата на памет 3D Xpoint.

3D Xpoint memory

Преди да ви запознаем с въпросните резултати ще припомним и най-важното за тези памети. По принцип технологията 3D Xpoint съчетава всички предимства на достъпните до момента технологии за производство на памети. Тя се отличава с висока производителност и плътност на електронните компоненти, с ниско енергопотребление и с достъпна цена. По официалните данни паметта на базата на тази технология е 1000 пъти по-бърза и има до 1000 пъти по-дълъг експлоатационен срок в сравнение с NAND паметите при 10 пъти по-компактни габарити. На практика, 3D Xpoint паметите изглежда ще създадат изцяло нова категория устройства за съхранение на данни.

Прочетете още: 6 GB/s – толкова ще е скоростта на трансфер в първите 3D XPoint SSD

Intel 3D Xpoint DIMMs

На пазара базираните на 3D Xpoint устройства ще се предлагат под търговската марка Optane и ще бъдат във вид не само на устройства за съхранение, но и под формата на DIMM модули за RAM памет. Очаква се да видим Optane устройства и мофдули в най-различни системи – от ултрабук машини до изчислителни центрове.

А обещанията за съществен прираст на производителността в Intel 3D Xpoint паметите в сравнение с традиционните SSD носители изглежда ще бъдат изпълнени, ако се съди от първите официални резултати от сравнителни тестове. В тях Optane SSD демонстрира значително по-голяма производителност от P7300 NAND Flash SSD. Например броят входно-изходни операции в секунда е точно 4,42-пъти по-голям (70 300 срещу15 900), а латентността, напротив, е 6,44 пъти по-малко (9 ms срещу  58 ms).

3D Xpoint Optane SSD Performance

При сравняване на производителността на двата тима устройства за съхранение с Oracle софтуер, преимуществата на 3D Xpoint носителя са още по-големи: 7,13-кратен прираст в броя на входно-изходните операции в секунда (95 600 срещу 13 400) и 8,11 пъти по-малка латентност (9 ms срещу 73 ms). Освен това Optane SSD демонстрира 7,2-кратно увеличение на I/O операциите в секунда при малък брой заявки и 5,21- кратно увеличение – при голяма дълбочина на заявките в сравнение с традиционния полупроводников диск.

3D Xpoint Optane SSD Performance

Е, и това ако не е повод да чакаме с нетърпение решенията, базирани на 3D Xpoint … Хубавото е, че няма да чакаме дълго, тъй като те трябва да се появят на пазара още през 2016 г. Цени обаче за момента не се съобщават.

20 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво показват първите тестове на Intel 3D XPoint паметите?"    

абонамент за бюлетина