“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»стинските технологии на Ќј—ј, които виждаме в сай-фай филмите

01 ноември 2015
5776 прочитани€
29 одобрени€
0 неодобрени€

Ќе би тр€бвало да се изненадвате, че авторите на научна фантастика често дават съвсем точно описание на технологии от далечното бъдеще. ќт усъвършенстваната подводница, ко€то ∆ул ¬ерн си е представ€л в романа „ƒвадесет хил€ди левги под водата“ (1870), до космическите кораби описани от ’. √. ”елс във "¬ойната на световете" (1897). —ъществуват и много примери от седмото изкуство – филмът Metropolis (1927) съвсем точно представ€ концепци€та за андроид; 2001: A Space Odyssey (1968) за пръв път показва таблети; в Star Trek III: The Search for Spock (1984) виждаме мобилни телефони; Back to the Future Part II (1989) ни представ€ пле€да от носими джаджи; в Total Recall (1990) виждаме автономни автомобили. ¬сички тези технологии, филмите ни показват десетилети€ преди да се по€в€т в действителност.

ѕрочетете още: ¬секи ден качествени космически снимки на «ем€та в нов сайт на NASA

¬ следващите редове, ще разгледаме редица истински технологии, които Ќј—ј разработва и които сме срещнали под една или друга форма в попул€рни сай-фай филми.

–оувър

–оувърите, които наблюдаваме през последните години във филми, като Prometheus и The Martian, са част от проектите на Ќј—ј. MMSEV (Multi-Mission Space Exploration Vehicle) е дори по-амбициозна концепци€ от тези в гореспоменатите филми. »де€та е роувъра да е универсален и да се използва в множество и различни ситуации – от обслужване на станции в открити€ космос, през изследване на астероиди, до наземни мисии на чужди планети. «а целта, кабината се счита за посто€нен елемент, а в зависимост от нуждите, към не€ се прикачва необходими€ инструментариум.…онен двигател

«а този тип двигатели се говори още от Star Wars Episode IV: A New Hope (1977). …онната т€га работи чрез пускане на ток на газове, като аргон или ксенон, по този начин задвижвайки йоните при огромни скорости. ”ловката е, че този тип придвижване е изц€ло базиран на ускорение, т.е. космически€ кораб получава т€га равносилна на съвсем леко подухване, което достига 100 км/ч в рамките на четири денонощи€. «а н€колко години обаче, скоростта достига до стотици хил€ди километри в час.“очно тази технологи€ е използвана в космически€ кораб Dawn, който ни дари преди н€колко седмици с първите снимки от планетата джудже ÷ерес.

 

“ермогенератор

ѕовече от четири десетилети€ Ќј—ј използва радиоизотопни термоелектрически генератори (RTG), предостав€йки електрическа енерги€ за две дузини космически мисии, включително Apollo мисиите до луната. ћарс роувъра Curiosity, както и разработвани€ в момента Mars 2020, използват вариации на термогенератори.

ѕо същество, термогенераторите са космически батерии, които конвертират топлината от естественото радиоактивно отдел€не на плутоний-238 в електричество. RTG-то на Curiosity генерира около 110 вата, докато това на Mars 2020 ще генерира десетки пъти повече. акто вид€хме в The Martian, екипът зарав€ термогенератор базиран на плутонии надалеч от станци€та, заради опасени€ от радиоактивно изтичане. «а да се предотврати това, както е демонстрирано във филма, плутоний-238 има н€колко сло€ от здрави, закалени обшивки, които да предпазват, дори при моменти на леки инциденти. “ермогенераторите излъчват предимно алфа радиаци€, ко€то се отдел€ на разсто€ние от едва н€колко сантиметра, но и ко€то не може да пробие дрехите или кожата на човек. ¬ действителност, естествената радиаци€ на ћарс е много по-екстремна спр€мо излъчваната от RTG. Ќо на теори€ е възможно да бъде използвана като средство за генериране на електричество.


 осмически костюм

ќчевидно е, че добре познатите ни космически костюми н€ма да ни свършат работа, ако искаме да се справим с враждебната среда на планети като ћарс.  остюмите от филмите Interstellar, Prometheus и The Martian, до известна степен се приближават до реалността. –едно е да отбележим обаче, че според спецификата на дадена миси€, се разработват различни модели костюми.  итай, –уси€ и —јў имат десетки видове костюми.Prototype eXploration Suit или Z-2, е последни€ прототип на космически костюм на Ќј—ј, който най-накра€ изглежда като нещо научно-фантастично, а не вехто и морално остар€ло. Z-2 (който до излизането си от прототип фаза може и да стигне Z-10) се разработва за услови€та на ћарс, където един от големите противници е прахта. «атова и има иде€ този тип костюми да са директно свързани с наземната станци€, т.е. астронавтите бързо да могат да ги обличат отвътре, докато сами€т костюм стои отвън.

¬ Z-2 за пръв път се използва и електролуминисцентно окабел€ване, директно прикачено към костюма, с което тр€бва да се реши проблема с освет€ването при нужда.

 

29 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "Ћюбопитно"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»стинските технологии на Ќј—ј, които виждаме в сай-фай филмите"    

абонамент за бюлетина