Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

DDR4 паметта е поевтиняла с 25% за три месеца

В резултат на последните ценови спадове в този сегмент днес DDR4 модулите памет струват по-малко, отколкото DDR3 модулите преди година.

25 септември 2015
6158 прочитания
16 одобрения
0 неодобрения

Слабото търсене на стандартни персонални компютри по традиция се отразява и на търсенето и цените на динамичната памет с произволен достъп (dynamic random access memory, DRAM), а вследсвтие на това поевтинява не само DDR3 паметта, но и новата – от тип DDR4. Това всъщност се случва от доста тримесечие насам, но през последните три месеца цената DDR4 схемите е паднала още по-сериозно – с около 25%.

DDR4 паметта е поевтиняла с 25% за три месеца

Това става ясно от данните на водещия наблюдател на DRAM и NAND пазарите в лицето на ресурса DRAMeXchange. Според тях в края на юни микросхема DDR4 с капацитет 4 Gb и тактова честота 2133 MHz е струвала на наличния пазар в Тайван $3,618. Към началото на август тази цена е намаляла до пункт $3,302, докато в момента същият чип струва $2,719, т.е. около 25% по-малко в сравнение с края на юни.

Цената на DDR3 паметта също намалява, но разликата между средните стойности на чип DDR3-1600 4 Gb ($2,172) и DDR4-2133 4 Gb ($2,719), както и досега си остава около 25%.

Прочетете още: Сега е моментът да купуваме RAM памет, съветват експерти

Както сигурно се досещате, цената на DRAM чиповете обикновено влияе пряко и на ценообразуването на модулите памет, които се предлагат на крайния пазар. В резултат на последните ценови спадове в този сегмент днес DDR4 модулите струват по-малко, отколкото DDR3 модулите преди година.

Междувременно аналитиците от агенцията HIS предполагат, че още през следващата година производството на памети от тип DDR4 ще превиши това на DDR3 чипове, което ще допринесе за по-нататъшно намаление на цените на DDR4 модулите. Други пазарни наблюдатели пък смятат, че новите технологии като 20- и 21-нанометровите технологични процеси съществено увеличават произвежданите обеми компютърна памет и по-този начин също способстват за намаление на цените, още повече, че търсенето си остава в стагнация.

2Q15 Global DRAM Revenue by DRAMXChange

Ето така изглеждат дяловете на водещите производители на DRAM пазара през второто тримесечие на 2015-а според DRAMeXchange

Пак по данните на DRAMeXchange, общите приходи на DRAM индустрията през второто тримесечие на 2015 г. достига $11,4 млрд., което е с 4,8% по-малко в сравнение с предишното тримесечие.

16 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Оперативна памет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"DDR4 паметта е поевтиняла с 25% за три месеца"    

абонамент за бюлетина