Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Самоунищожаващ се чип – ето така се пази секретна информация

Стъклото Gorilla Glass може не само да защитава, но и да унищожава, показва най новият резултат на проекта DARPA Vanishing Programmable Resources. Вижте сами как става това по-долу.

15 септември 2015
4185 прочитания
11 одобрения
0 неодобрения

Самоунищожаващите се секретни материали не са особена новост – поне в идеите на авторите  на шпионска литература и филми, а най-вероятно и в реалността. Със сигурност абсолютно реални са вече и самоунищожаващите се електронни чипове. Знаем го, защото за създаването на такъв чип съобщават инженерите от научно-изследователския център Xerox PARC, който, оказва се, работи активно по преокт на небезизвестната отбранителна агенция DARPA, наречен Vanishing Programmable Resources, .т.е Изчезващи програмируеми ресурси.

self-destructing chip

Инженерите са подходили новаторски и, вместо да правят самоунищожаващия се при нужда чип от традиционни материали като пластмаса и метал, те са заложили на стъкло Gorilla Glass – онова, което се използва и за защита на екраните на смартфоните. В случая обаче, вместо да заздравят стъклото химически те са го отслабили така, че при получаване на определена команда чипът задейства механизъм, който разрушава лесно подложката от Gorilla Glass стъкло. Разбира се, в този процес се разрушава и самият чип. Процесът на самоунищожение може да се задейства по различни начини – чрез лазерен лъч. Радио сигнал или физически превключвател.  При това процесът на разрушение е особено зрелищен – получава се нещо като мини-взрив, при който конструкцията става на множество малки парченца разлитащи се навсякъде. Колегите от IDG News Service са направили кратко клипче, така че можете да видите и сами как изглежда това на видео:

Прочетете още: 10 иновативни идеи на DARPA

Естествено, идеята на всичко това е по някое време в близкото бъдеще да се създават чипове, които могат да се използват за съхраняване на секретна информация или за шифровъчни ключове, необходими за достъп до такава. В края на краищата, физическото разрушаване на носителя е най-сигурният начин за унищожаване и на данните в него.

11 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Самоунищожаващ се чип – ето така се пази секретна информация"    

абонамент за бюлетина