Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Настъпва зората на смартфоните с 6GB RAM

Samsung стартира масово производство на първия 12-гигабитов LPDDR4 мобилен DRAM чип, който позволява слагането на 3 GB или 6GB мобилна DRAM памет в един пакет. При това той пасва на същото място, използвано и за 3-гигабайтовите LPDDR4 пакети, които са налични в момента.

11 септември 2015
4640 прочитания
16 одобрения
0 неодобрения

По-паметливите потребители с траен интерес към хардуерните нововъведения сигурно си спомнят, че през декември 2014-а Samsung обяви нов тип мобилни DRAM чипове, които можеха да екипират смартфоните с RAM памет колкото настолен компютър – до 4 GB. По-малко от година по-късно компанията ни уверява, че е готова да екипира джобните ни апарати с 6GB RAM.

12-гигабитовия (Gb) LPDDR4 (low power, double data rate 4) мобилен DRAM чип на Samsung

Това става възможно благодарение на факта, че Samsung Electronics стартира масово производство на първия в индустрията 12-гигабитов (Gb) LPDDR4 (low power, double data rate 4) мобилен DRAM чип, базиран на 20-нанометровия технологичен процес на компанията. Компанията очаква нейният нов LPDDR4 чип да ускори значително внедряването на мобилните DRAM чипове с голям капацитет по целия свят. А 12-гигабитовият LPDDR4 е с най-големия капацитет и най-висока скорост налични изобщо за DRAM чип, като в същото време предоставя висока енергийна ефективност, надеждност и дизайн, който улеснява употребата му, уверяват още от производителя.

Прочетете още: Samsung подготвя смартфон с RAM памет колкото цял компютър

От Samsung твърдят още, че в сравнение с предходната 8Gb LPDDR4 версия с 20nm технология, новата 12Gb версия е с 30% по-бърза (с 4,266 мегабайта в секунда, Mbps) и два пъти по-бърза от DDR4 DRAM паметта за компютри, като в същото време консумира 20% по-малко енергия. Освен това, технологичната производителност на 12Gb LPDDR4 се е повишила с повече от 50% над тази на 20nm клас от 8Gb LPDDR4, което допълнително ще доведе до по-висок капацитет на паметта на водещите мобилни устройства.

Според официалната информация, 12Gb LPDDR4 позволява слагането на 3 GB или 6GB мобилна DRAM в един пакет, използвайки само два и съответно четири чипа. При това, 6-гигабайтовият пакет лесно пасва в същото място, използвано и за 3-гигабайтовите LPDDR4 пакети, които са налични в момента, така че е гарантирана и съвместимостта със сегашните дизайни на смартфони и таблети. Всъщност в  Samsung очакват този техен продукт през следващите години да влезе и в други джаджи, включително ултратънки компютри, цифрови уреди, както и електроника за автомобилната индустрия.

16 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Оперативна памет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Настъпва зората на смартфоните с 6GB RAM"    

абонамент за бюлетина