Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Горивна клетка ще има и за MacBook Air – Apple я патентова

Автономна работа на MacBook в продължение на седмица обещава горивният захранващ елемент, за който Apple тези дни подаде потентна заявка.

08 септември 2015
3486 прочитания
8 одобрения
2 неодобрения

Идейната стагнация и липсата на значимо технологично развитие при захранването за мобилни устройства изглежда все по-вече изкарва на преден план алтернативните технологии като тази на горивната клетка например. И след като съвсем наскоро британската компания Intelligent Energy демонстрира прототип на такъв захранващ елемент за iPhone, работейки и по подобен за MacBook Air, сега стана ясно, че Apple вече е подала заявка за патент на такава горивна клетка.

Горивна клетка ще има и за MacBook Air

Патентът на Apple описва горивна клетка изключително за устройства MacBook, така че не се очаква тя да се използва в таблети или смартфони. Става ясно също, че въпросният елемент е с ниско тегло, което няма да се отрази особено на крайното тегло на ноутбука.

Прочетете още: Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

В случая за гориво могат да се използват различни химични смеси (течен водород, натриев хидрид, литиев хидрид, борохидриди), които при смесване с окислител започват да изработват електрическа енергия за разбота на устройството.

Ако се съди по публикуваното онлайн описание, горивният елемент ще може да работи в тандем със стандартната батерия на лаптопа и ще има възможност за бърза смяна и презареждане. Очаква се той да увеличи автономността на MacBook до няколко дни или дори седмица.

8 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Горивна клетка ще има и за MacBook Air – Apple я патентова"    

абонамент за бюлетина