Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

Цялата информация за работни честоти, основни характеристики и цени, събрана на едно място, може да помогне доста при евентуална бъдеща покупка на някои от новите Intel Core процесори от 6-то поколение – Skylake.

07 септември 2015
10024 прочитания
14 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2

Да се опиташ да разбереш кой точно от новите Core процесори на Intel от 6-то поколение е подходящ за теб и си заслужава инвестицията е малко като да гледаш футболна статистика в полувремето – навсякъде цифри, които успешно скриват истински полезната информация. А фактът, че с официалния анонс на Skylake компанията Intel ни поднесе всички подробности за тях наведнъж май не помага особено за ориентацията.

Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

И нищо чудно. Общо 48 са новите Intel Core процесори от 6-то поколение, известно като Skylake и съдържащо всякакви модели: от нисковолтови мобилни чипове, до мощни решения за овърклокъри и сървърни приложения. Сервирана дори само в табличен вид, сухата техническа информация за тях спокойно може да докара главоболие на човек. Затова в следващите редове ще опитаме да разтълкуваме данните и да ви разкажем в по-годен за консумация вид всичко, което трябва да се знае преди евентуална бъдеща покупка на някои от новите Intel Core процесори, включително детайлите за цените.

Прочетете още: Време е да посрещнем Intel Skylake – 6-тото поколение Core

Най-важното накратко   

Да, при покупка най-важното са цените, а по-отношение на Intel Skylake чиповете основното за тях е следното: като цяло, публикуваните от Intel цени за процесорите Core от 6-то поколение са същите, които компанията иска за Broadwell чиповете. Това означава, че, поне от гледна точка на цената, изглежда спокойно можем да пропуснем Broadwell или Haswell и да изберем Skylake. Но тук има и уловка за десктоп потребителите: Skylake използва нов цокъл (дънна платка) и тип памет, така че на практика трябва да се инвестира в цяла нова РС система. За лаптоп потребителите Skylake изглежда добър избор, най-малкото защото харчи по-малко ток от своите предшественици и, поне на теория, с новите процесори батериите на мобилните системи би трябвало да издържат повече.

Intel обявиха общо пет фамилии нови 14-нанометрови i3, i5 и i7 процесори в навечерието на изложението IFA: четири носят обозначението Core, а една нова е кръстена Core m (да, няма грешка, малко “m”). Казано накратко, ако си купувате нов Intel-базиран таблет, той най-вероятно ще е екипиран с чип от т.нар.. Core Y-серия, Тънките и леки ноутбуци ще използват процесорите от серия U, а така наречените върхови мобилни системи (ultimate mobiles) и високопроизводителни преносими работни станции ще са екипирани с H-series чипове. Четъртата S-серия процесори ще захранва както мощни десктопи, така и системи от тип all-in-one и mini PC.

Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации

Кратко ръководство за четене на спецификациите и обозначенията

В публикацията по-долу ще видите няколко таблици с процесорни характеристики, съкращения и обозначения. Повечето от тях едва ли ще ви затруднят, още повече че главните мерки са, общо взето, винаги едни и същи – тактови честоти, брой ядра и пр. Имайте обаче предвид, че цитираните в таблици цени са такива на едро – за партиди от по 1000 броя. Това означава, че в магазина или при асемблатора, ще платите повече за отделен процесор.

Друг момент, който сигурно ще ви се стори очевиден, но все пак е добре да се има предвид – почти всички чипове от 6-то поколение Core (Skylake) имат цифрата 6 в началото на продуктовото обозначение – напр. i5-6500T.

За броя на ядрата сме говорили много пъти, но все пак ще припомним, че модерните операционни системи като Windows 10 се възползват по-добре от многоядреността. В този смисъл по-големият брой ядра може да се преведе и като по-голяма производителност. При необходимост тези ядра могат да влизат и в т.нар. турбо режим (turbo mode) при който работната честота се увеличава временно (и автоматично), за да посрещне по-големи моментни натоварвания. Чиповете от тип Core i3 нямат тази способност.

Ако смятате да купувате Skylake процесор за домашна, а не за бизнес употреба, може да не се притеснявате за технологии като Stable Image Platform (SIPP), Small Business Advantage (SBA) и Intel vPro. Може би ще е добра идея обаче да се сдобиете с процесор, оборудван с т.нар. Intel TXT технология. Това е съкращението за Trusted eXecution Environment, която е в основата и на нови и потенциално доста полезни Windows технологии като например Windows Hello и Passport. Практически всички нови Skylake чипове съдържат и технологии за виртуализация, което може да се окаже полезно за безопасното тестване на Windows 10, Linux дистрибуция или даже Android.

И последна важна забележка: Не всички обявени на 2 септември нови процесори ще излязат на пазара незабавно. Ако някъде в таблиците видите, че цената е отбелязана с абревиатурата TBD (която означава To Be Determined), това означава, че съответният процесор ще бъде пуснат на пазара по-късно (последното тримесечие на 2015 г. или през 2016-а) и че цената му в момента на пазарния дебют може да е друга.

А сега да минем към разглеждане и на самите Skylake процесори - 6-тото поколение Core, подробности за които можете да прочетете (на английски) и в официалния обзорен документ, предоставян от Intel.

S series – сърцата на класните десктопи

Макар че от Intel досега все още не са обявили “Extreme Edition” изделия от ново поколение, първото нещо, което прави впечатление при настолните чипове е цялостното намаление на консумацията, което може и да не се набие веднага в очи. Но си е там – един 4-гигахерцови  Core i7-4790K Haswell процесор например по спецификации отделя 88W топлинна мощност, а неговият директен наследник в лицето на 4GHz Core i7-6700K има TDP рейтинг от 91W. И двата споменати CPU модела са предназначени за ентусиасти-овърклокъри.

Intel Skylake high-end desktop CPUs

Още по-нагледно е сравнението между 3.6GHz Core i7-4790, който не се клоква, но дори при по-ниската си честота е с TDP рейтинг от 84W. Неговият Skylake аналог, 3.4GHz Core i7-6700 моделът, е с TDP от 65W.Казано накратко, настолните Skylake процесори ще консумират по-малко ток от аналогичните Haswell чипове.

Друг факт, който прави впечатление, е, че всички новообявени десктоп чипове имат най-много по четири изчислителни ядра и могат да обработват до 8 потока инструкции. За сравнение, Intel Core i7-5820K модела и по-мощните “Haswell-E” чипове, които използват по-големи цокли и нямат интегрирана графика, съдържат по 6 ядра, обработващи по 12 потока. Засега обаче не е ясно дали Intel възнамерява да добави подобни модели в Skylake фамилиите си или ще се придържа към схемата 4-core/8-thread плюс по-малък цокъл във високия десктоп клас.

Почти сигурно е обаче, че по-късно Intel ще добави още отключени “K” версии към Core i5 и Core i7 асортиментите си, тъй като засега има само единични такива от поколение Skylake.

Intel Skylake 35W desktop CPUs

От гледна точка на графиката, новите настолни чипове са практически идентични: всички използват новото ядро Intel HD Graphics 530. Само дето при някои от по-бавните модели, напр. i5-6400, графичното ядро работи на по-ниски честоти. Тепърва ще се появяват и Intel Skylake процесорите с вградена DRAM памет, която би трябвало съществено да подобри графичната производителност.

Настолните Pentium чипове

Преди известно време Intel възкреси своята марка Pentium, с което сигурно върна на много ентусиасти спомена за времената, когато те трябваше да модифицират HIMEM.SYS и други системни файлове, за да накарат Pentium-базираните си системи да работят. Днес обаче марката Intel Pentium е синоним на достъпност. Всъщност по-късно компанията ще пусне дори още по-достъпни чипове от поколение Skylake - Celeron моделите.

Intel Skylake Pentium desktop CPUs

Дори само от таблиците става ясно, че новите Pentium-и не са лош избор за базови компютърни приложения. А при тях има и нещо интересно: понеже тези модели не поддържат автоматичния Turbo Boost овърклок, те всъщност са с по-високи базови честоти от някои свои Core братовчеди. Като се сложи и спестяването от поорязаната кеш-памет се получава евтин чип, който през цялото време ще работи доста агресивно на пълна скорост. Единственият минус е липсата на Hyper-Threading поддръжка, която виртуално удвоява броя на CPU ядрата. Но за някои тази технология може и изобщо да не е необходима.

Лошата новина за бюджетно ориентираните ентусиасти (доколкото изобщо има такива) е, че никой от новите Skylake Pentium-и не поддържа овърклок – за разлика от “юбилейния” Pentium G3258

Продължава на следващата страница

14 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Процесори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Intel Skylake – пътеводител за лабиринта от процесорни спецификации"    

абонамент за бюлетина