Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

6 GB/s – толкова ще е скоростта на трансфер в първите 3D XPoint SSD

Новата памет 3D XPoint на Intel и Micron има потенциал да създава SSD устройства с безпрецедентна производителност, но бързодействието на първото поколение 3D XPoint-базирани SSD изделия ще е сравнимо с това на NAND-базираните флаш памети – защото ще бъде ограничавана от използваните интерфейси.

31 август 2015
5698 прочитания
15 одобрения
1 неодобрение

Въпреки, че новият тип енергонезависима памет 3D Xpoint, разработена от Intel и Micron, обещава значително да повиши производителността на твърдотелните дискове (SSD) вбъдеще, не бива да се очаква, че бързодействието на въпросните устройства ще се увеличи драстично още следващата година. Според оценките на Intel, скоростта на първите SSD продукти, базирани на новата памет 3D Xpoint ще бъде ограничена от използваните интерфейси.

Според публикуваната от Intel информация, първите SSD-та, базирани на 3D Xpoint, пуснати под марката Intel Optane, ще бъдат използвани в изчислителни центрове (ИЦ) за съхраняване на често реферирани “горещи” данни. Те ще използват интерфейси PCI Express 3.0 и DDR4, като ще се предлагат въ формати на PCIe-карти или DIMM модули с 288 контакта.

Intel 3D Xpoint DIMMs

Прочетете още: 3D паметите на Intel и Micron с официален дебют на IDF 2015

PCI Express 3.0 x4 картите са съвместими с всички съвременни сървъри и ще могат да предложат пропускателна способност от до 4 GB/s. Хибридните модули NVDIMM (т.е. енерго незивисимите DIMM модули памет) могат потенциално да осигурят по-висока прпускателна способност и по-ниски латентности, но пък няма да са съвместими с машините от сегашното поколение.Излизащите скоро процесори Intel Xeon E5 v5 от поколение Broadwell-EP с 22 ядра официално ще поддържат стандарта за памети PC4-19200 (DDR4, 2400 MHz), осигурявайки пропускателна способност до 19,2 GB/s на канал (или до 76,8 GB/s на процесорно гнездо).

Йерархията на бъдещите системи за съхранение на данни

Йерархията на бъдещите системи за съхранение на данни

На теория NVDIMM модулите с 3D Xpoint памет могат да осигурят аналогична пропускателна способност, но засега в Intel не са склонни да разкриват максималните възможности на решенията, базирани на новия тип памет. На своя форум IDF 2015 в средата на август компанията показа, че 3D XPoint NVDIMM модулите могат да осигурят скорост на трансфер от около 6 GB/s, но при значително намалена латентност и увеличен брой входно-изходни операции в секунда в сравнение със сегашните SSD. Безпосрно 6 GB/s е висока скорост на трансфер, но трудно може да мине за технологичен пробив.

Ето къде е нишата на 3DXpoint паметите

Ето къде е нишата на 3DXpoint паметите

От друга страна, 3D Xpoint паметта си има и други достойнства. Според Intel и Micron, нейните уникални предимства са високите скорости за четене и запис, както и увеличената надеждност в сравнение с NAND паметите, а също и увеличения капацитет на модулите оперативна памет. С времето енергонезависимата памет от клас устройства за съхранение (storage class memory) постепенно ще заеме нишата между DRAM паметите и SSD носителите, базирани на NAND флаш памет.

15 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"6 GB/s – толкова ще е скоростта на трансфер в първите 3D XPoint SSD"    

абонамент за бюлетина