Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Някои торент тракери не допускат на своите сайтове потребителите на Windows 10, а в Русия дори се подемат инициативи за забраната на новата ОС на Microsoft. Какви са поводите за това и дали наистина има причини за притеснения?

26 август 2015
12957 прочитания
47 одобрения
13 неодобрения

За това, че шпионски очи ни дебнат навсякъде в Мрежата сме чували неведнъж, но дали параноята на любителите на конспиративни теории е оправдана или не е друг въпрос, споровете по който се разгарят периодично, по различни поводи и с различна интензивност. Този въпрос отново излезе на дневен в дните покрай дебюта на новата операционна система на Microsoft, а някои тревожни индикации, свързани с “десетката”, раздухаха огъня на потребителските притеснения почти до масова истерия.

Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Ако сте подочули нещо за това и усещате някаква неясна тревога, може би е редно да разкажем повече, за да прецените дали тя е оправдана или не. Ето за какво става въпрос.

Прочетете още: Шапки невидимки за Мрежата:

Източниците на притесненията

Още преди Microsoft да актуализира своите Privacy Statement и Services Agreement секции веднага след официалния дебют на Windows 10, защитници на уединението на европейската организация European Digital Rights предупреди обществеността, че новата фирмена политика за конфиденциалност е “лоша новина за уединението”.

След това пък излезе информация, че настройките по подразбиране в Windows 10 са ориентирани към шпиониране на потребителите. Атози ход определено е сериозен удар върху потребителската конфиденциалност, защото повечето хора обикновено не си правят труда да четат т.нар. лицензно споразумение (EULA  - end-use license agreement).

Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Този труд обаче си направиха голяма част от новинарските сайтове по света, които изтъкнаха, че заложените в EULA постулати означават, че използвайки Windows 10 вие всъщност разрешавате на Microsoft, ако реши, да деактивира нелегалния софтуер или хардуер в компютъра ви. Всъщност онази част (7b) от въпросното споразумение, която изкара акъла на потребителите гласи следното:

We may automatically check your version of the software, which is necessary to provide the Services and download software updates or configuration changes, without charging you, to update, enhance and further develop the Services, including those that prevent you from accessing the Services, playing counterfeit games or using unauthorized hardware peripheral devices.”

Т.е.

“Ние можем да проверяваме автоматично версията на софтуера, което е необходимо за осигуряване на Услугите или за прилагане на софтуерни ъпдейти и конфигурационни промени, без заплащане от ваша страна, за да актуализираме, подобряваме и доразвиваме Услугите, включително онези от тях, които предотвратяват възможностите ви за достъп до тях, докато играете фалшифицирани игри или неоторозирани хердуерни периферни устройства .”

След като това изявление беше разпространено масово по дигиталните медии, Microsoft просто отговори, че EULA споразуменията на компанията винаги са и давали възможност за дистанционно деактивиране на пиратски игри на РС-тата. Или както каза говорител на корпорацията пред изданието GamesBeat, “Microsoft Services Agreement споразумението позволява на компанията да променя или изключва определени приложения или съдържание, когато прецени, че вашата сигурност е подложена на риск”.

Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

С други думи, стигаме до добрата-стара дилема за свободата и сигурността, като явно в случая с първото е направено компромис в името на второто. Може би тук е мястото да напомним, че в някои западни … хм ...демокрации това се смята за нормално и дори препоръчително. Но това е друга тема,  а както обясняват от Microsoft: “Тази част от Microsoft Services Agreement е напълно в тон с предишните Terms of Use споразумения, които бяха доразвити с въвеждането на унифицирано споразумение за услугите на 1 август. Софтуерът, който е пиратски или е бот, поставя нашите клиенти и потребители на риск, включително такъв от малуер, измами, публикуване на лична информация, влошена производителност на системата или нефункциониращи нейни характеристики. Ние запазваме нашия ангажимент да защитаваме нашите клиенти от рисковете на неоригиналния софтуер , както и интелектуалната собственост на разработчиците на всякакви типове съдържание”.

Гледната точка на торент сайтовете 

Разбира се, това изявление със сигурност не е допаднало особено на торент сайтовете, затова не беше изненада и неотдавнашната публикация на Torrent Freak, че някои BitTorrent тракери са забранили достъпа на Windows 10 потребители поради опасения за сигурността си.  Това направи например сайтът iTS, който банна тотално Windows 10 потребителите, като започна да ги препраща към видео, наречено “Windows 10 е инструмент за шпиониране на всичко, което правите”. Вижте го и тук:

Междувременно администраторите на тракера публикуваха изявление, част от което гласи следното (в свободен превод):

“Много от вас сигурно са чули или прочели за ужасната политика за конфиденциалност в Windows 10. За съжаление в Microsoft са решили да престанат да защитават всякакви данни и да пращат всичко, което сметнат за нужно, не само на своите сървъри, но и на чужди такива. Данните на потребителите например могат да се окажат на разположение на най-голямата анти-пиратска организация - MarkMonitor. А освен всичко останало. Windows 10 изпраща съдържанието на локалните дискове направо на един от своите сървъри. Очевидно с това компанията минава всякакви граници и представлява сериозна заплаха за сайтовете, подобни на нашия, а това ни принуждава да вземем и съответните ответни мерки.”

Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Подобни мерки изглежда ще вземат и други торент тракери, смятат аналитиците на Torrent Freak, като имет предид и други подобни сигнали. Например екипът на торент тракера FSC (Fun Sharing Community) отбелязва следното: “Както всички знаем, Microsoft наскоро пусна Windows 10. А като членове (на нашата общност) би трябвало да знаете също, че нашият сайт обмисля да забрани достъпа на тази ОС до FSC. Това значи, че няма да можете да използвате сайта с инсталирана Windows 10 на компютъра си”.

Да се забрани Windows 10 – изцяло?

Забраните, които въвеждат някои торент сайтове обаче са само половинчати, според някои. И по-точно според някои руски народни представители и адвокати, които са на мнение, че по принцип трябва да се забрани използването на Windows 10. Те са сезирали различни институции, включително Главния прокурор на Русия, относно опасностите от следене на потребителите, които нарушавали руските закони за защита на личната информация.


Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?

Здравословна параноя, черен ПР или скрита реклама?

От казаното дотук става повече от ясно, че дискусията относно защитата на конфиденциалността в Windows 10 е далеч от приключването си. За мнозина изтъкнатите по-горе притеснения може и да изглеждат пресилени, но загрижеността на други вероятно е съвсем сериозна – например тази на торент сайтовете. Те обаче перманентно са изложени на риск от съдебно и всякакво друго преследване, така че тяхната “параноя” изглежда съвсем здравословна. Колкото до политиците … е, тяхната реторика е до болка позната, а какво точно цели е отделен въпрос, чийто отговор едва ли следва да се търси буквално от това, което казват.

Затова пък позицията на Microsoft изглежда последователна и недвусмислена, макар засега да е трудно да се каже дали в компанията се притесняват от този негативен образ на Windows 10, който постепенно се налага от всички споменати публикации, изявления и инициативи. В Microsoft със сигурност са виждали “и две, и двеста”, а критики към Windows, включително такива по отношение на конфиденциалността, е имало в изобилие и преди. Което не пречи и до днес към 90% от персоналните компютри по света да използват операционните системи от фамилията. Подобни критики сме чували неведнъж и по отношение на продукти, услуги и практики на Apple, Google, Facebook и други електронни гиганти. Дали те са станали по-малки от това? Едва ли … в края на краищата, едно златно правило на маркетинга гласи, че “няма лоша реклама”…

Това, което е наистина важно в случая обаче, е какво мислиш по въпроса ти, потребителю. Ако решиш да споделиш мнението си, добре дошъл си да го направиш в коментарните секции на страниците на www.pcworld.bg.

47 одобрения
13 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
¦•••SHERIFA•••¦
19:13, 27 август 2015
PC World авторите могат да напишат ревю статия и подробни разяснения за софтуерът: „Ultimate Windows Tweaker 4“ [ препратка ] и неговият списък [ препратка ] с възможности . Би се улеснило така какво да правим, когато се сблъскаме с него.

А относно забраните на дадени сайтове, в същото ревю или друго може да се вкарат 4 x мадона за Chrome/Firefox, променящи browser useragent-ът му, така че ултра елементарно да се заблуди сървърът на сайтът, че се браузва от стара OS или друга, различна от 10, така че да се бъдем допуснати до сайтовете. Всеки advanced потребител може да ги изнамери и знае за тях.

N'joy.
1
одобрения: 0
eraychinov
12:58, 31 август 2015
90% - PC Windows.До онзи ден бяха инсталирани 75млн. копия.Apple трият даже без да питат.Руснаците да минават на линукс или на Менделеев или на Максим Горки.
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Оправдана ли е шпионската истерия около Windows 10?"    

абонамент за бюлетина