Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

Британската компания Intelligent Energy предлага възможен пробив в сферата на захранването на мобилни устройства с работещ прототип на iPhone 6, в който са съчетани стандартната му батерия и водородна горивна клетка – при това без промяна на размера и геометрията на корпуса.

24 август 2015
5618 прочитания
23 одобрения
0 неодобрения

С големите си ярки екрани и мощните процесори съвременните смартфони определено изпреварват значително развитието на захранващите елементи за тях, в резултат на което две денонощия автономна работа често се смятат за истински лукс при този тип техника. Британската компания Intelligent Energy обаче смята, че е намерила решение за този проблем и обещава истински пробив в захранването на мобилните джаджи с технология, която ще осигури на смартфоните цяла седмица през презареждане.

Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

Разработката на Intelligent Energy, за която иде реч, е компактна горивна клетка, в която енергията се изработва в реакция с участието на водород и кислород и се създават “странични ефекти” под формата на водна пара и топлина. От компанията информират, че са създали работещ прототип на iPhone 6, който използва тази технология, при това без да се налагат промени в размерите и геометрията на корпуса. А това заслужава отбелязване, защото заедно с горивната клетка в апарата е запазена и традиционната батерия. Единствената “козметична” промяна са направените допълнителни отверстия за извеждане на водните изпарения.

Прочетете още: Батерии, платформи и издръжливостта на преносимите устройства

В този вид на прототипа, горивната клетка на iPhone 6 се зарежда с водород чрез модифицираното отверстие за слушалки в телефона. Евентуалните комерсиални устройства обаче ще използват специални сменяеми картриджи, за които се предполага, че ще струват приблизително колкото чаша кафе. Според Intelligent Energy с едно такова зареждане смартфоните ще могат да работят без проблеми в продължение на “седмица при обичайна употреба”.

Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане

Снимки: iFixit

Отбелязва се също, че Intelligent Energy вече работи в тясно сътрудничество с Apple по въпроса за осъществяване на пазарния дебют на това ново решение. От американската компания обаче засега не коментират тази информация.

Може би тук е мястото да отбележим, че сама по себе си технологията на горивните захранващи елементи вече се развива достатъчно отдавна, като вече съществуват и зарядни устройства, базирани на нея. За първи път обаче се осъществява интеграция на горивна клетка с обикновена батерия в смартфон и, ако компанията Intelligent Energy успее да направи своето решение масово, това наистина може да преобърне пазара на мобилни устройства.

23 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Горивна клетка в iPhone 6 = цяла седмица с едно зареждане"    

абонамент за бюлетина