“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

»»: ƒокъде сме стигнали?

12 август 2015
6921 прочитани€
19 одобрени€
1 неодобрение
—траница 1 от 2

»зкуствени€т интелект е от този вид теми, които стават все по-горещи с напредването на технологиите. ƒоскоро, акцент на научната фантастика и любопитен субект за списването на гръмки журналистически материали, »» е матери€ придобила противоречив, митологичен статут, подобен на ЌЋќ и правителствените конспирации. Ќо когато хора, като —тивън ’окинг, ≈лън ћъск, Ѕил √ейтс и мнозина други подпишат отворена деклараци€ предупреждаваща за опасностите от »», тогава може би е времето да вземем насериозно темата. «атова и ние от PC World, сме подготвили трилоги€ от материали дискутиращи »» – "»»: ƒокъде сме стигнали?", "»»: ѕът€т към изкуствен суперинтелект" и "»»: —луга или господар?".

 

ѕрочетете още: Ѕлизкото бъдеще: —оциални роботи, коли с автопилот и VR


 акво е изкуствен интелект?

Ќапълно нормално е да се чувствате объркани от термина "изкуствен интелект", поради н€колко основни причини. ѕърво, повечето хора асоциират »» с филмите – Star Wars, The Matrix, Terminator, 2001: A Space Odyssey. “ова е фантастика, роботи, измислени персонажи. «атова и е нормално »» да звучи измислено и неестествено. ¬торо, »» всъщност, е термин с широкоспектърно значение. Ќ€кои хора го свързват с възможносите на мобилни€ си телефон, други със самоуправл€емите автомобили, трети, с нещо от бъдещето, което може да промени света и живота ни радикално. »нтересното е, че всички тези хора са прави. » това е объркващо. “рето, ние посто€нно използваме възможностите на »», но често не го осъзнаваме. ƒжон ћакарти (John McCarthy), който създава термина "Artificial Intelligence" през 1956-та година за€в€ва, че в момента, в който заработи, никой вече н€ма да го нарича »», тъй като ще е част от ежедневието ни. «аради този феномен, »» по скоро звучи като митично предсказание за бъдещето, отколкото като реалност. —ъщевременно звучи и като грандиозен поп концерт от миналото, който с€каш е бил отменен и така и не се е състо€л. –ей  урцвейл (Ray Kurzweil – попул€рен фантаст и инженерен директор в Google) твърди, че през 80-те години на минали€ век, »» вече е била изтъркана тема и го сравн€ва с насто€ването на н€кои хора, че »нтернет е започнал да умира около 2000-та година. ƒа, глупости и в двата случа€. «атова, нека раз€сним нещата.  ато начало, нека спрем да мислим за роботи. –оботът е просто превозно средство, контейнер за »», който може да има хуманоидна форма, но може и да е машина със съвсем различна форма. ¬ажното е, че »» е компютъра вътре в робота. »» е мозъкът, а машината е т€лото – ако изобщо има т€ло. «а пример, софтуера и данните зад Siri са »», а женски€т глас, който чуваме е персонализаци€та на това »» – т.е. тук изобщо н€маме намесата на робот.


“ехнологична сингул€рност

» още нещо – веро€тно сте чували за термина "сингул€рност" или "технологична сингул€рност". “ози термин се използва в математиката, за да опише ситуаци€, при ко€то нормалните правила вече не важат. ¬ъв физиката се използва, за да опише феномен подобен на безкрайно малка черна дупка или моментът когато всичко е било смачкано точно преди √олеми€т взрив. ќтново, сингул€рността е ситуаци€, при ко€то установените правила и закони вече н€мат значение.ѕрез 1993-та година ¬ернър ¬индж (Vernor Vinge) пише попул€рното си есе "Ќастъпването на технологична сингул€рност:  ак да оцелеем в пост-човешката ера", където описва термина, като момент от бъдещето, когато интелигентността на технологиите ще превиши човешката такава. —поред ¬индж, тогава животът такъв какъвто го познаваме, ще бъде завинаги променен и установените правила вече н€мат да имат значение. ¬последствие, –ей  урцвейл допълнително усложн€ва термина, дефинирайки го, като момент на екстремен технологичен прогрес, при който развитието се случва с привидно безкрайни темпове и в следствие, от който ще живеем в изц€ло нов св€т.ќсновните категории »»

¬ крайна сметка, макар, че съществуват много и различни форми на »», тъй като »» е широко пон€тие, основните категории върху, които ще размишл€ваме са базирани върху калибъра на »»:

ќграничен изкуствен интелект (Artificial Narrow Intelligence или Weak AI). ќ»» е изкуствен интелект специализиран в само едно нещо. «а пример, знаете, че има »», което може с лекота да победи световни€ шампион по шахмат, но това е единствената му функци€. Ќакарайте го да намери по-добър начин за съхранение на данни върху твърд диск и н€ма да получите никакъв отговор.

–азвит изкуствен интелект (Artificial General Intelligence или Strong AI). –»» е толкова умен колкото човек, т.е. това е машина, ко€то може да извърши вс€ка интелектуална задача, ко€то и човешки€ мозък. —ъздаването на –»» е много, много по-трудна задача от създаването на ќ»» и както сами се досещате, все още ни предстои да преминем тази граница.

»зкуствен суперинтелект (Artificial Superintelligence или ASI). ќксфордски€т философ и водещ »» спекулант Ќик Ѕостръм (Nick Bostrom) дефинира суперинтелигентността като "интелект, който е много по-умен от най-добрите човешки мозъци по всички възможни параграфи, включително научна находчивост, мъдрост и социални умени€." «а »—» се счита компютър, който е малко по-умен от човек, но и милиарди пъти по-умен от всички човешки същества взети заедно. √енерално за »—» се взима интелект, който е съвкупността от цели€т човешки капацитет в едно. »менно »—» е причината темата за »» да е толкова апетитна и заради, което ще срещате думи, като "безсмъртие" и "изтребление" в следващите редове.


19 одобрени€
1 неодобрение
ќще от рубрика "Lifestyle"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»»: ƒокъде сме стигнали?"    

абонамент за бюлетина