Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

9 програмни езика създадени от жени

26 юли 2015
5763 прочитания
19 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2

Софтуерната разработка има добре известната репутация на свят доминират от мъжете. Истината обаче е, че жените са допринесли по много и различни начини за установяването и развитието на програмирането през десетилетията. Всъщност, ние сме готови да изброим поне 9 програмни езика създадени от нежната половина на човечеството.

ARC assembly

Прочетете още: C++ се изкачи до трето място в класирането TIOBE

Автор: Катлийн Буут (Kathleen Booth)

Година: 1950

Историята: В ранните дни на програмирането, програмите е трябвало да се пишат директно на машинен код – серия от нули и единици, които компютърът интерпретира. Assembly езикът е създаден, за да прави програмирането по-лесно, позволявайки писането на машинни инструкции в мнемонична форма, които асемблера превежда в машинен код. Един от първите езици за асемблиране е създаден от Катлийн Буут, която е работила в колежа Бъркбек в Англия. Езикът е написан за ARC (Automatic Relay Calculator) компютър, който Буут до голяма степен е проектирала и създала.

Address

Автор: Катерина Юшченко (Kateryna Yushchenko)

Година: 1955

Историята: Първият програмируем компютър в Европа, известен като MESM, е създаден от Съветския съюз през 1950-та година. Един от малкото учени опериращи с него е Катерина Юшченко, която по-късно ще стане първата жена наградена с докторска степен по физика и математика в Украйна. Поради трудностите и оганиченията на машинния код, Юшченко вижда нуждата от създаването на програмен език на по-високо ниво, за да направи задачите по-лесни. През 1995-та година, тя става автор на Address – първият програмен език поддържащ индиректно адресиране, считан за дядото на много от западните програмни езици, включително COBOL. Address е бил широко използван в Съветския съюз повече от две десетилетия.

COBOL

Автор: Грейс Хупър (Grace Hopper), заедно с други членове на Conference on Data Systems Languages Records

Година: 1959

Историята: COBOL е роден от нуждата на американското правителство и бизнеса за програмен език, който да изчислява данни и да върви на различни компютри, при това да се използва от хора, които не са технически грамотни. Един от техническите съветници на комитета натоварен със задачата да създаде новия език е била Грейс Хупър. Няколко години преди това, докато Хупър е работила по UNIVAC системата, тя е създала първият компилатор, познат като А-О, включително и редица други програмни езици на високо ниво, като ARITH-MATIC и B-0 (познат и като FLOW-MATIC). FLOW-MATIC, създаден през 1995-та, е език за бизнес приложения, който е използвал английски ключови думи. COBOL до голяма степен е базиран именно на FLOW-MATIC.

FORMAC

Автор: Джийн Самет (Jean Sammet)

Година: 1962

Историята: FORTRAN е разработен от IBM през 50-те години на миналия век, предимно с идеята за математически изчисления и научни калкулации. През 1961, IBM наема Джийн Самет, математик, преди това работила научно програмиране за Sperry Gyroscope Corporation. Тя е била и част от екипа на Грес Хупър и е спомогнала за разработката на COBOL. През 1962-ра, Самет създава програмния език FORMAC (FORmula MAnipulation Compiler), разширение на FORTRAN, способно да извършва алгебра манипулации. FORMAC е първият широко използван език за създаване на символични математически изчисления.   

19 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Софтуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"9 програмни езика създадени от жени"    

абонамент за бюлетина