Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Виртуални десктопи в Windows – ето как да ги добавите

Възможностите за ползване на т.нар. виртуални десктопи най-после ще се появят и в Windows с излизането на новата ОС на Microsoft. Но ако не желаете да ползвате “десетката”, а все пак идеята ви допада, има начин да се сдобиете с такава виртуализация и без ъпгрейд. Ето как.

29 юли 2015
8848 прочитания
13 одобрения
5 неодобрения

Виртуалните десктопи са познати на Mac и Linux потребителите от години и със сигурност много им се радват – в края на краищата те са отличен и често доста зрелищен начин за създаване на множество работни пространства в рамките на една РС система. Всъщност има и по-практични причини за използването на повече от един работни плотове в рамките на една РС система. Ако например разполагате само с един монитор, няколко работни плота биха могли да подобрят значително организацията на работното ви пространство – един може да бъде за служебните приложения, втори да е за игрите, а трети за друг тип мултимедийни забавления – музика, видео и филми.

Виртуални десктопи в Windows

С излизането на Windows 10 възможностите за използване на такива виртуални работни плотове най-после ще станат достъпни и за потребителите на операционната система на Microsoft. Истината е, че Windows всъщност поддържа тази възможност от доста време насам – просто Microsoft досега не я бяха включили по подразбиране в своите платформи. Това означава, че дори поради някаква причина да не желаете да ъпгрейдвате системата си до Windows 10, а все пак искате да ползвате виртуални десктопи, има начин да го направите. Всичко, което ви трябва е един малък даунлоуд от сайта на Microsoft.

Прочетете още: Съвременните методи за персонализиране на десктопа

Kак да си добавите мулти-десктопите в Windows?
Първо трябва да си свалите прогрмката Sysinternals Desktops v2.0 директно от TechNet сайта на Microsoft. Тя ще се материализира в компютъра ви под формата на ZIP файл. Отворете го, разархивирайте .exe файла и кликнете два пъти върху него, за да стартирате програмата. Преди да я стартирате обаче, за препоръчване е да сложите изпълняемия файл в папка Documents например или на друго място с лесен достъп – системата ще търси този .exe файл всеки път за стартиране на програмата.

При първото стартиране на приложението Desktops, то ще поиска от вас да решите какви бързи бутони ще използвате за превключване между отделните работни плотове. В същия диалогов прозорец, където става това има и опция “Run automatically at logon”, която също бихме препоръчали да използвате – така приложението Desktops ще се задейства автоматично при всяко стартиране на системата.

Колкото до бързите бутони, спокойно можете да се придържате и към предложените такива по подразбиране – комбинацията е Alt плюс числата 1,2,3,4 за всеки десктоп. Т.е. приложението поддържа общо четири виртуални плота, което е стандартът и в Mac и Linux системите (Тук е мястото да отбележим обаче, че Windows 10 ще поддържа неограничен брой виртуални десктопи). Превключването между работните плотове може да става и посредством Desktops иконката в системния трей.

Sysinternals Desktops v2.0

Казано накратко, всичко се свежда до инсталирането на програмката Desktops. Добре е все пак да имате предвид, че приложението е съвсем просто и има само базови възможности за такава виртуализация. Няма анимации при превключването между работните плотове. Не можете да привлачвате прозорци от един десктоп в друг. Програмата няма и да помни и какво сте отворили на всеки работен плот след изключването на системата.

Може също така да ви се стори, че превключването между отделните работни плотове става малко бавно първия път, когато го правите – на приложението му трябва секунда да визуализира всеки десктоп. След като веднъж ги “изрисува” обаче, Desktops превключва плотовете доста гладко.

Макар и съвсем базово обаче, приложението Desktops работи на всяка PC система, управлявана от XP или по-нова версия на Windows. Е, ако искате нещо с повече функции и настройки, можете да изпробвате и например Dexpot – едно от най-поплярните multi-desktop решения, което също така е безплатно за лична употреба.

13 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Виртуални десктопи в Windows – ето как да ги добавите"    

абонамент за бюлетина