Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

Кафето ви се разляло върху лаптопа? Децата са счупили екрана му? Изтрили сте важен файл? Няма интернет? Това са се проблеми със сравнително лесни решения, а рецептите за тях ще намерите в следващите редове.

28 юли 2015
18250 прочитания
9 одобрения
8 неодобрения
Страница 1 от 2

През последните двадесет и кусур години сме решили немалко проблеми, свързани с РС техниката, а по всичко личи, че ще продължим да предлагаме такива решения и занапред. Защото макар и напоследък да не са толкова популярни като смартфоните, компютрите все още са доста важна част от живота ни. Доказателство за това е и самият факт, че сте проявили интерес към настоящата статия. А в нея ще ви предложим решения на няколко обичайни проблема, които могат да възникнат при употребата на настолни и преносими компютри.

Angry with the PC

Илюстрация: Shutterstock.com

Прочетете още: Бързи решения за често срещани проблеми с домашната или офис кабелна и безжична (Windows) мрежа

Не, това на снимката не е едно от предложенията ни, макар че като се замисли човек, то със сигурност ще елиминира всякакви по-нататъшни ядове с проблемния компютър ...  Но не се притеснявайте, пистолет може и да не помогне особено в случай на счупен лаптоп екран, излята кола върху клавиатурата му, изтрити важни файлове или липса на интернет връзка, но следващите редове със сигурност ще ви заредят със знания, които ще ви помогнат да решите споменатите проблеми относително лесно и без чужда помощ.

Ø       Счупен екран на лаптопа

Лаптопите понякога проявяват неприятната и доста изненадваща склонност да скачат от скута ви и да падат “по очи” на пода или на паважа, ако сърфирате навън. И колкото по-твърда е повърхността, толкова по-вероятно е да се случи именно така (ако не вярвате, питайте г-н Мърфи). Какво обаче може да се направи, ако това доведе до счупен екран?

broken laptop screen

Първо най-важното: Уверете се, че е повреден само дисплеят на лаптопа, а не нещо по-важно (например графичната карта или хард диска). Ако щетите се ограничават само до пукнатина върху екрана, можете спокойно да продължите да използвате ноутбука, поне докато се уверите, че няма други повреди.

Ако няма видими повреди по дисплея, но той се държи странно (напр. трепка, изкривява картината или гасне от време на време), можете да включите външен монитор. За целта ноутбукът ще трябва да разполага с подходящ изходен порт (HDMI, mini-HDMI, DisplayPort, mini-DisplayPort, DVI или VGA), а вие – с подходящ монитор или телевизор, както и с кабел, разбира се. Ако след включването на външен монитор всичко изглежда наред, то най-вероятно проблемът е само в електрическите връзки между лаптоп екрана и неговата компютърна част.

broken laptop screen

Решението на проблема: Хубавото в случай на счупен лаптоп екран е, че обикновено не се налага проблемът да бъде отстраняван незабавно. При малки визуални дефекти, можете да продължите да използвате лаптопа както обикновено. Разбира се, добре е да избягвате да го движите прекалено много, да го затваряте или да пътувате с него, защото всяко подобно механично въздействие може да разшири пукнатините.
Ако искате да поправяте екрана, по принцип най-добре е да прибегнете до специализираната помощ на квалифициран сервиз за преносими компютри, макар че по-смелите от вас сигурно биха се пробвали да сменят екрана и самостоятелно (по-лесно е отколкото изглежда на пръв поглед). Все пак първият вариант е за предпочитане, особено ако става въпрос за по-специфична машина като ултрабук, хибрид или MacBook. Минусът на това решение е, че може да излезе малко по-скъпо (освен ако нямате разширена гаранция, която покрива подобни случаи).

Ø       Изтрит важен файл

Съществуват два вида “важни файлове”: едните са файлове, които са важни за вас самите, като например видеото от сватбата или снимките от абитуриентския ви бал, а другите – файлове, които са важни за вашия компютър, например системните. Естествено, не допускаме, че целенасочено ровите из системните директории, за да триете от там за удоволствие, но по понякога важните системни файлове могат да бъдат изтрити или повредени и по друг начин – например при сривове на РС системата, от малуер или поради работата на прекалено “старателна” антивирусна програма. И в двата случая има спасение.

Първо най-важното: Ако сте изтрили случайно важна снимка или документ, не се паникьосвате. Първо вижте дали наистина е изтрит безвъзвратно и дали не можете да го откриете. Отворете Windows Explorer и въведете името на файла в полето за търсене – може файлът просто да е преместен при случайно “провлачване” с мишката.

Recicle Bin sort

Ако не откривате файла по описания начин, отворете “кошчето за боклук” (Recycle Bin) и погледнете там. Ако в кошчето има много файлова, просто ги сортирайте по дата, така че най-скоро изтритите да се появят най-горе в списъка.

Възможните решения: Ако тези търсения не свършат работа, опитайте да използвате някой софтуерен инструмент за възстановяване на данни, като например програмката Recuva, която сме ви препоръчвали неведнъж от страниците на PC World. И има защо – тази програмка неслучайно е част и от препоръките ни за възтановяване на изтрити файлове дори от Аndroid устройства.

Ако и recovery софтуерът не успее да възстанови изтрития файл, може да опитате да си го върнете и от компютърния бекъп. Windows 7 по принцип автоматично запазва предишни версии (previous versions) на файловете ви, но в Windows 8 това става, само след ръчно включване на функцията File History. В Windows 7, отворете Windows Explorer и намерете папката, където доскоро е бил файлът. Кликнете с десен бутон върху папката, а след това с ляв бутон на опцията Restore previous. Ще видите списък от бекъпи на папката по дати на промяна. Изберете някой, за който сте сигурни, че е отпреди изтриването на файла и кликнете на Restore. В Windows 8 можете да възстановите изтрити файлове, като отворите менюто File History и кликнете на опцията Restore personal files.

previous versions

Разбира се, най-лесно ще възстановите информацията, ако сте послушали и обичайните ни препоръки за редовен бекъп на ценните данни, още повече, че въпросният процес е съвсем прост. Ако не сте проявили своевременно здрав разум и ако изтритите файлове са наистина важни, може да ви се наложи да похарчите някой и друг лев за професионална услуга.

А ако изтритите файлове не са лични, а системни, възможните решения не са чак толкова много. Общо взето, те се свеждат до използване на System Restore опцията на инсталационния диск на операционната система (ако разполагате с такъв) или до цялостна преинсталация на Windows. Но ако ще преинсталирайте, не забравяйте преди това да преместите на външен носител важните си лични файлове.

Продължава на следващата страница

9 одобрения
8 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема"    

абонамент за бюлетина