Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

10 nm чиповете на Intel ще дойдат чак през H2 2017 г.

Това е забавяне, което нарушава Закона на Мур, според който броят транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 24 месеца

16 юли 2015
3800 прочитания
18 одобрения
0 неодобрения

В Intel се надяват да се върнат към 2-годишния си ритъм с представянето на 7-нанометровия процес, който следва след 10 nm

Intel най-сетне разкри кога ще премине към 10-нанометровия производствен процес. Компанията ще пусне на пазара първите си 10 nm чипове през втората половина на 2017 г. Този срок излиза извън Закона на Мур, според който количеството транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 24 месеца.

Главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич обърна внимание, че това всъщност няма да е първият случай на нарушаване на Закона на Мур, формулиран от съоснователя на Intel Гордън Мур през 1965 г., 6 г. след първата интегрална схема. Първоначално законът гласи, че броят транзистори в процесорите се удвоява веднъж на около 12 месеца, но през 1975 г. той внася кореция, очаквайки това вече да става на всеки около 24 месеца.

Прочетете още: Skylake чиповете на Intel идват в началото на август

“Тези промени са естествена част от Закона на Мур и са естествено следствие на техническите предизвикателства около свиването на транзисторите и осигурването на масово производство”, обясни Крзанич, според който представянето на нов производствен процес вече се е забавило и в момента, след преминаването на 22 nm, периодът вече е 2,5 г., или близо 30 месеца.

Крзанич все пак се надява, че компанията ще се върне към 2-годишния си ритъм с представянето на 7-нанометровия процес.

Междувременно IBM наскоро обяви, че вече е създала 7 nm процесор!

Междувременно Intel подготвя Kaby Lake

Подобно забавяне имаше и с 14-нанометровите чипове, но следващото забавяне ще е по-сериозно. За да го компенсира, Intel ще пусне нови процесори с кодовото име Kaby Lake през втората половина на 2016 г. Те ще бъдат изградени на базата на "свитата" 14 nm микроархитектура Skylake, която ще наследи също 14-нанометровата Broadwell.

Intel ще анонсира и покаже за първи път чиповете Skylake на предстоящия си форум за разработчици IDF 2015 на 18-20 август в Сан Франциско. Очаква се там да бъдат показани и работещи РС системи, базирани на новата хардуерна платформа, включително хибридни и ултрапортативни машини.

18 одобрения
0 неодобрения
КОМЕНТАРИ ОТ  
абонамент за бюлетина