Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Първите 7nm чипове в индустрията са вече факт, обяви IBM

Микроелектрониката минава на следващия етап от развитието си с готовност да предложи чипове, базирани на транзистори с дължина само 7 милиардни от метъра – 1400 по-малко от дебелината на човешки косъм.

09 юли 2015
8069 прочитания
33 одобрения
0 неодобрения

Компанията IBM записа поредното техническо достижение в своята дълга и изпълнени с такива история – “голямата синя” с гордост се похвали, че след години работа, множество изследователски проекти и $3 млрд. инвестиции най-после е постигнала заветната си цел да създаде първите в света 7-нанометрови микросхеми. Това означава, че бъдещата микроелектроника скоро ще използва чипове, базирани на транзистори с дължина само 7 милиардни от метъра – 1400 по-малко от дебелината на човешки косъм.

IBM обяви първите 7nm чипове в индустрията

Това техническо постижение е и гаранция за удължаване на срока за прословутия Закон на Муур,  постулиращ удвояване на плътността на елементите в микросхемите на всеки 2 години – поне за още едно процесорно поколение. Разбира се, за нас, потребителите, по важното е, че бъдещите 7nm чипове ще позволят появата на по-производителни, по-съвършени, по-икономични и по-евтини електронни продукти от всякакъв тип – от компютри до умни домашни устройства и елементи от концепцията “Интернет на нещата”.

Прочетете още: 50-години по-късно: Законът на Муур все още е жив

IBM обяви първите 7nm чипове в индустрията

Според наличната информация, постижението е плод на повече от 5 години работа и непосредствен резултат от поне 10 технически пробива на компанията през последното десетилетие (всички от тях са описани в схемата по-долу). Изследователите на IBM са успели да преодолеят техническите ограничения, като са използвали нови полупроводникови процеси и технологии, базирани на предишни фирмени разработки като силициево-германиеви полупроводникови материали, канални транзистори и екстремна ултравиолетова литография. Именно тези иновации, по думите на компанията, са дали на IBM възможност да намалят размера на микроелементите почти двойно в сравнение със съществуващите им 10-нанометрови аналози.

IBM обяви първите 7nm чипове в индустрията

Първите микросхеми, които в IBM са направили използвайки последните достижения, са 7-нано-метрови тестови чипове с работещи транзистори. За внедряването на технологията в комерсиални продукти, разбира се, ще е необходимо още известно време. Както със сигурност знаете, актуалните към днешна дата процесори се произвеждат по 22 nm и 14-нанометрови технологични процеси. После идва ред за усвояване на 10-нанометровото производство и едва след това ще настъпи ерата 7nm.

33 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първите 7nm чипове в индустрията са вече факт, обяви IBM"    

абонамент за бюлетина