Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

SSD срещу HDD: цените за 1GB може да се изравнят през 2016-а

Такава прогноза правят специалисти от бранша като отчитат забележима тенденция към траен спад на цените за единици място за съхранение в SSD сегмента и спада на цената за гигабайт до под $0,3 в някои масови модели.

22 юни 2015
5409 прочитания
1 коментар
22 одобрения
0 неодобрения

Първите признаци на възможност за изравняване на цените за “гигабайт” информация на полупроводниковите устройства за съхранение и магнитните хард дискове вече са налице – с неотдавнашното обещание на SanDisk да осигури нови SSD продукти със стойност, съизмерима с тази на HDD моделите със същия капацитет. Но както знаем, една птичка пролет не прави - нужна е тенденция.

SSD

Според аналитиците обаче такава тенденция към постоянен и траен ценови спад в SSD сегмента вече също се забелязва, което прави съвсем реална възможността към края на следващата година цената на 1GB пространство за съхранение в HDD и SSD носителите да се изравни. Цифрите от онлайн магазините също са доста показателни и, ако преди време знакови “психологически граници” бяха падането на цените за 1GB SSD пространство под $2, $1 и $0,5, сега при най-евтините SSD модели гигабайт капацитет се предлага вече и за под $0,3. Тук е мястото да припомним, че подобни прогнози направи агенцията Gartner миналата година, която очаква цените на гигабайт в SSD и HDD техниката да започнат да съвпадат през 2017-а.

Прочетете още: 7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

SSD trends 2016-2017

Разбира се, през 2016 г. едва ли ще можем да си купим 16-терабайтови полупроводникови дискове (за догодина SSD изделия с такава вместимост ни обещават отново от SanDisk) на същата цена като магнитни хард дискове със същия капацитет. Цените за гигабайт ще бъдат сравними само за по-масовите модели с по-малък капацитет, но конкуренцията между двата типа съхранение несъмнено ще мине на друго ниво.

Производителите на HDD устройства също са наясно с този факт и правят всичко възможно да увеличават бързо капацитета на магнитните носители, прибягвайки до хитрости като използване на хелий или SMR запис. В същото време флаш-базираната SSD технология не се сблъсква с такива сериозни физически ограничения и може да расте по-свободно от гледна точка на обема.

SSD trends 2016-2017

Всъщност според последните прогнози на бранша, през 2018 г. може да се появят и първите SSD устройства с капацитет от 30 терабайта. А като се имат предвид цените, енергопотреблението и производителността на HDD конкуренцията, използването на магнитни дискове като евтино и вместимо хранилище на данни може постепенно да загуби смисъл.

22 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Устройства за съхранение"
КОМЕНТАРИ ОТ  
КОМЕНТАРИ
Belgarion
10:52, 29 юни 2015
Би било хубаво, но няма да стане.
Просто защото по времето, когато ще може човек даси купи 2ТБ ссд за 180лв вече ще може да си вземе 8ТБ хдд. :)
За да постигнат нещо повече от тенденция а реални резултати трябва да започнат да намалят цените още сега. Докато не дойде момент 512гб обем да струва поне под 140лева масата хора ще продължат да игнорират технологията.
Ама нали ще им паднат печалбичките, та е ясно, че няма да го направят. Факта, че продължават да се гаврят с цените на флашпаметите е доста показателен.
1
одобрения: 0
--
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"SSD срещу HDD: цените за 1GB може да се изравнят през 2016-а"    

абонамент за бюлетина